Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is onder de indruk van het onderwijs in Medisch Centrum Alkmaar (MCA). Vooral de verschillende varianten van de opleiding verpleegkunde waarmee diverse groepen leerlingen worden bediend, oogstte lof. De minister bezocht MCA maandag 7 februari ’11, om van gedachten te wisselen over de toekomstige opleiding van leerling-verpleegkundigen.
opleidingsklimaat
De minister kreeg een beeld geschetst van het opleidingklimaat in MCA . Daarbij werden onder meer de succesfactoren belicht van de verpleegkundige opleidingen die Foreest Medical School (het opleidingscentrum van MCA) samen met ROC/Horizon en Hogeschool Inholland aanbiedt. Voorbeeld daarvan is de versnelde opleiding voor zij-instromers (‘carriereswitchers’), die in 2,5 jaar (i.p.v. de gangbare vier) worden klaargestoomd voor het vak van verpleegkundige. Als knelpunt werd genoemd dat het huidige onderwijs in Nederland onvoldoende aansluit bij de behoefte van topklinische ziekenhuizen. Ook is er onvoldoende aanbod van nieuwe leerlingen en voorziet MCA een tekort aan verpleegkundigen als de 30+-subsidieregeling door het rijk wordt ingetrokken.
Nieuwe onderwijsvorm
Foreest Medical School maakt zich momenteel hard voor een nieuwe vorm van onderwijs voor mbo’ers, waarbij ook het theoriegedeelte binnen de muren van MCA plaatsvindt. “Alleen dan kunnen theorie en praktijk optimaal worden gecombineerd en worden verpleegkundigen goed opgeleid voor een baan in een topklinisch ziekenhuis. Daarbij moet het onderwijs vooral ook aansluiten bij de huidige generatie jongeren: meer digitaal en interactief en bijvoorbeeld met meer inbreng van professionals uit de praktijk”, zei Elly van der Maat, hoofd verpleegkundige opleidingen.
Ervaringsdeskundigen
De bijeenkomst werd afgesloten met een ‘rondetafelgesprek’, waarbij een aantal leerlingen, teamleiders en praktijkopleiders hun ervaringen deelden met de minister. Daarbij kwam wederom het hiaat tussen theorie en praktijk aan bod, evenals de werkdruk. Daarnaast baarden de vergrijzing en de teruglopende animo voor het vak het panel grote zorgen. Ook werd de meerwaarde van de versnelde opleiding onderstreept.
Verpleegkundige Van Bijsterveldt
Van Bijsterveldt prees het enthousiasme dat zij proefde in MCA en greep terug op haar eigen ervaring als verpleegkundige (de minister was zelf negen jaar werkzaam in de gezondheidszorg). “We moeten ervoor zorgen dat mensen niet bang zijn hun talenten in te zetten en dat we het beste uit mensen naar boven kunnen halen”, zei ze. Dat Foreest Medical School met verschillende opleidingsmogelijkheden inspeelt op de behoeften van verschillende groepen leerlingen, resulteerde in grote complimenten van de minister. Ook gaf zij aan nog in gesprek te zijn over de 30+-regeling.
Foreest Medical Schoolmaakt zich momenteel hard voor een nieuwe vorm van onderwijs voor mbo’ers, waarbij ook het theoriegedeelte binnen de muren van MCA plaatsvindt. “Alleen dan kunnen theorie en praktijk optimaal worden gecombineerd en worden verpleegkundigen goed opgeleid voor een baan in een topklinisch ziekenhuis. Daarbij moet het onderwijs vooral ook aansluiten bij de huidige generatie jongeren: meer digitaal en interactief en bijvoorbeeld met meer inbreng van professionals uit de praktijk”, zei Elly van der Maat, hoofd verpleegkundige opleidingen.