Normal_1295

Voortaan kunnen mensen in zo’n 20 minuten van spataderen op hun benen afkomen met de zogenoemde ‘ClariVein’ behandeling. ClariVein is een nieuwe methode voor de behandeling van grote spataderen en volgens patiënten en artsen veel patiëntvriendelijker dan de technieken die tot nu toe worden gebruikt. Zo is voor deze behandeling bijvoorbeeld nauwelijks verdoving nodig. Vaatchirurg Reijnen in Ziekenhuis Rijnstate: “Patiënten liggen er tijdens de behandeling comfortabel bij en ook na de behandeling hebben ze veel minder pijn”.

Veelbelovende resultaten
Ziekenhuis Rijnstate is vorig jaar, in samenwerking met het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en de Colombia University in New York, gestart met onderzoek naar de behandeling met ClariVein. De eerste resultaten zijn veelbelovend: bij 97% van de patiënten zijn de spataderen dicht na 6 maanden. Vaatchirurg Reijnen: “Ondanks dat de lange termijn resultaten nog niet bekend zijn, lijkt de behandeling net zo effectief als de huidige chirurgische behandelingen (zoals het strippen en laseren). Maar ClariVein is veel patiëntvriendelijker. Ik denk dat deze methode op termijn de andere methoden gaat vervangen.”

Hoe werkt ClariVein
Bij ClariVein wordt een dunne draad in de spatader gebracht. Het uiteinde van deze draad heeft een klein metalen balletje. De draad wordt aangesloten op een elektrisch handvat dat voor een ronddraaiende beweging zorgt. De beweging beschadigt de binnenste laag van de wand van de ader, waardoor er een soort littekenweefsel ontstaat. De aderwanden ‘verkleven’ als het ware. Door daarbij een irriterende stof in de ader te spuiten wordt dit proces versterkt. Daarmee stroomt er geen bloed meer door de ader. Na de behandeling draagt de patiënt 2 weken lang overdag een steunkous, de patiënt moet wel direct weer gaan lopen en de dagelijkse bezigheden zo snel mogelijk hervatten.

Spataderen worden tegenwoordig steeds vaker behandeld met endoveneuze technieken: technieken die van binnenuit de ader behandelen. Deze technieken zijn gebaseerd op warmte. Daardoor is verdoving nodig en is er risico op complicaties, zoals huidverbranding, zenuwletsel en langdurige pijnklachten. Het verdoven van het vat is pijnlijk voor patiënten. De ClariVein behandeling is eveneens een endoveneuze behandeling, maar zonder hittebehandeling en dus is er nauwelijks verdoving nodig. Bijkomend voordeel is daardoor dat de kans op beschadiging van de zenuwen, zoals bij een hittebehandeling nihil is.