Normal_1096

De traumachirurgen en de orthopedisch chirurgen van ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel zijn een intensievere samenwerking aangegaan op het gebied van de traumatologie. Beide vakgroepen hebben een aantal specialisten die samen zorgdragen voor patiënten op de Spoedeisende Hulp met letsel van het steun- en bewegingsapparaat.

Door het bundelen van kennis ontstaat een betere zorgkwaliteit voor patiënten. Binnen de groep van verantwoordelijk specialisten is de behandeling van specifieke letsels verdeeld, waardoor er nog verder gespecialiseerde zorg kan worden geleverd. Op deze manier kan na een bezoek aan de Spoedeisende Hulp een eventueel vervolgtraject gerichter ingezet worden, waardoor een patiënt voor de juiste behandeling direct bij de juiste specialist terechtkomt. De traumachirurg zal zich onder andere toeleggen op de complexere polsletsels en de orthopedisch chirurg zal alle gewrichtsvervangende ingrepen voor zijn rekening nemen. Dit is een goed voorbeeld van de afspraken die gemaakt zijn.

Door deze intensivering van samenwerking is er ook voor de behandelaars op de Spoedeisende Hulp meer eenduidigheid omtrent de behandeling van diverse letsels. Dit heeft ook een voordeel voor de verwijzende (huis)artsen: het wordt direct duidelijk bij wie men een patiënt met een bepaald letsel – een letsel dat bijvoorbeeld niet bij de Spoedeisende Hulp aangemeld hoeft te worden - kan aanbieden. Er is dus altijd een terzake deskundig specialist bereikbaar.
Een aantal deelgebieden binnen de traumatologie kunnen vervolgens verder ontwikkeld worden waarbij onder andere gedacht wordt aan de oudere patiënt met een fractuur èn botontkalking.

Samenwerking betekent ook dat de diensten tussen de beide groepen chirurgen op elkaar zijn afgestemd. In het verleden was het zo dat in Oss de traumatologie volledig door de traumachirurgen werd gedaan en in Veghel tweederde van de tijd door de traumachirurgie en een derde door de orthopedie. Nu is deze op beide locaties verdeeld: 80 % door de traumachirurgen en 20 % door de orthopeden, als voorbereiding naar één locatie in Uden.