Normal_1029
De afdeling Psychiatrie van het Erasmus MC is een serie voorlichtingsbijeenkomsten gestart voor de politie van de Rotterdamse meldkamer. De agenten krijgen advies hoe om te gaan met ernstig verwarde mensen die 112 bellen. Het idee is om de voorlichting uit te breiden naar agenten op straat.

Psychose
Als iemand psychotisch is, is voorlichting hierover aan familie en vrienden van groot belang. Daarom vinden de medewerkers van de afdeling Psychiatrie van het Erasmus MC informatiebijeenkomsten over psychoses een normaal onderdeel van hun vak. Bijzonder wordt het als een agent per toeval zo'n sessie bijwoont en denkt: "Dit moeten mijn collega's ook weten."

Verrassend
Odilia Streep, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige: "Informatiebijeenkomsten voor familie organiseren wij al vijf jaar, en we willen dat uitbreiden met voorlichting op scholen." De interesse van de politie is dan een verrassend tussendoortje.
Het team van verpleegkundigen en één sociaalpsychiatrisch verpleegkundige heeft inmiddels twee info-sessies verzorgd. In totaal worden in zes bijeenkomsten zestig agenten van de meldkamer voorgelicht. Met ronduit enthousiaste reacties van de agenten.

Fors verzet
Patricia Dévilé, psychiatrisch verpleegkundige: "Politieagenten van de meldkamer krijgen regelmatig verwarde mensen aan de lijn. Wij kunnen tips geven hoe ze hiermee om moeten gaan. Bijvoorbeeld rust overbrengen en doorvragen wat er aan de hand is. Als je voor elkaar krijgt dat zo'n verward persoon zich serieus genomen voelt, voorkom je dat zo iemand later misschien met fors verzet moet worden afgevoerd."

Geen diagnose
De expertise van de afdeling Psychiatrie is meer dan welkom bij de politie Rijnmond. Weinig agenten weten wat een psychose is, laat staan dat zij de symptomen kunnen herkennen door de telefoon. Dévilé: "De agenten hoeven geen diagnose te stellen, maar wij kunnen hen wel gedrag leren herkennen."
Streep: "Situaties voorkómen, is waar het om draait. Het komt voor dat iemand in een psychose 112 belt en op het punt staat uit het raam te springen, omdat hij denkt achtervolgd te worden door de CIA. Dan kun je erger voorkomen door op de juiste manier contact te maken."

Preventie
Justus Verbeek, unithoofd: "We willen binnen een paar weken samen met de politie gaan bekijken hoe we onze voorlichting kunnen uitbouwen. Het doel is dat een agent niet meer hoeft te denken als hij de telefoon opneemt: 'wat heb ik nou aan mijn fiets hangen?', maar dat hij goed weet hoe hij ernstig verwarde mensen kan benaderen. Een stuk preventie dus, relaxter omgaan met de situatie, en meer begrip.