Normal_1037

Uit een onderzoek dat Vektis in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft gedaan, blijkt dat er opvallende verschillen zijn in het voorschrijfgedrag van medisch specialisten in ziekenhuizen. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bekijkt of het onderzoeksrapport aanknopingspunten biedt om het voorschrijven in ziekenhuizen te verbeteren. Het verbeteren van voorschrijfgedrag past in het streven van zorgverzekeraars naar kwaliteit en doelmatigheid. Voor verzekeraars is de praktijkvariatie (ander behandelgedrag bij dezelfde aandoening) onderwerp van gesprek tijdens de onderhandelingen voor de zorginkoop. Voorschrijfgedrag is een onderdeel van de praktijkvariatie.
Aanleiding voor het onderzoek is de stijging van uitgaven aan geneesmiddelen in Nederland tot meer dan vijf miljard euro. Een van de manieren om deze uitgaven te verminderen is het bevorderen van het voorschrijven van goedkope generieke geneesmiddelen.

De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat er opvallende verschillen zijn tussen ziekenhuizen als het gaat om het voorschrijven van generieke geneesmiddelen. Bij algemene ziekenhuizen varieert het aandeel merkgeneesmiddel tussen de 43% en 70%. De verschillen tussen ziekenhuizen per geneesmiddelengroep zijn soms nog groter. Bijvoorbeeld bij de algemene ziekenhuizen varieert het aandeel merkgeneesmiddel bij de maagzuurremmers tussen de 24% en 77%.

Binnen het onderzoek zijn ook de verschillen tussen specialismen en de verschillende geneesmiddelengroepen onderzocht. Gebleken is dat sommige specialisten meer merkgeneesmiddelen voorschrijven dan anderen. Uit het onderzoek blijkt dit bijvoorbeeld bij maagzuurremmers, bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers. Sommige verschillen zijn deels medisch te verklaren.