Normal_541
Een bijzonder jubileum in het Erasmus MC-Sophia: woensdag 22 december is de vijfhonderdste ECMO-behandeling gegeven. De ECMO is een apparaat dat de functie van de longen of het hart tijdelijk overneemt.

Overlevingskans
ECMO, een kunstlong, is er voor ernstig zieke patiënten die vaak maar 20% kans hebben om te overleven. Dankzij het apparaat stijgt de overlevingskans naar 80%. Prof. Dick Tibboel, hoofd IC-Kinderen: “ECMO slaat goed aan bij patiënten en dat is iets om trots op te zijn.”

Zuurstoftekort
Kinderen die onvoldoende reageren op de intensivecarebehandeling, kunnen worden overgeplaatst naar het ECMO-centrum. Tibboel noemt voorbeelden: “We gebruiken het bij patiëntjes die zuurstoftekort hebben, zoals drenkelingen of kinderen met ernstige infecties. Kinderen die een openhartoperatie hebben ondergaan en nog onvoldoende hun eigen hart kunnen gebruiken, liggen ook aan het apparaat.”

Grootste
Sinds 1993 geven het Erasmus MC en UMC St Radboud in Nijmegen ECMO-behandelingen. Met vier bedden behoort het Erasmus MC tot het grootste ECMO-centrum in Nederland. “De ziekste patiënten in Nederland die elders niet meer te behandelen zijn, krijgen in het Sophia nog een kans. Hun overlevingskans wordt met ECMO hoger en vaak met behoud van een goede kwaliteit van leven.”

Ingrijpend
ECMO-behandeling is heel kostbaar en wordt niet vergoed. Het Erasmus MC neemt de kosten noodgedwongen voor zijn rekening. Tibboel: “De behandeling is erg duur en ingrijpend, maar is voor deze ernstig zieke kinderen essentieel om te overleven.”