Normal_354
In Nederland wordt jaarlijks bij ca. 5000 mensen blaaskanker vastgesteld. Blaaskanker is de vierde meest voorkomende tumor bij mannen en de zevende bij vrouwen. Bij 70% van de patiënten is de tumor niet in het spierweefsel gegroeid en kan de tumor via de plasbuis uit de blaas worden verwijderd.

Het IJsselland Ziekenhuis gebruikt hierbij als eerste in deze regio twee nieuwe technieken met ander licht. Hiermee is het mogelijk ook kleinere of moeilijk zichtbare tumoren in de blaas waar te nemen en te verwijderen. De kans dat blaaskanker na deze ingreep terugkomt, vermindert met het gebruik van de nieuwe technieken van 60% naar 40%, zo blijkt uit onderzoek.

De behandeling van blaaskanker wordt bepaald door het stadium van de afwijking. Bij 70% van de patiënten is de tumor niet in het spierweefsel gegroeid. Bij deze groep patiënten wordt de tumor met speciale instrumenten via de plasbuis verwijderd. Deze ingreep noemen we een “transurethrale resectie van de blaas (TURB)”. Bij 60% van de mensen die een TURB hebben ondergaan, komen blaastumoren in de loop van tijd weer terug. Bij een klein deel van de patiënten (15%) ontwikkelt zich in de loop van tijd een tumor in een ernstiger stadium.

Door nieuwe technieken minder operaties in de toekomst
In oktober 2010 hebben de urologen van het IJsselland Ziekenhuis met succes gewerkt met een proefopstelling van twee nieuwe technieken. De operatie (TURB) wordt precies hetzelfde uitgevoerd, maar de manier van kijken in de blaas is anders. Dit gebeurt nu met blauw licht of met licht met een andere golflengte dan wit licht.  Met deze twee vormen van licht is het mogelijk ook de kleinere of moeilijk zichtbare tumoren waar te nemen en te verwijderen. De kans op terugkeer van de blaastumor vermindert hiermee met 20%. 

Blauw licht en Hexvix maken kankercellen zichtbaar
Een uur voor de TURB wordt het middel Hexvix in de blaas gebracht. Dit is een fotogevoelige stof die een hogere concentratie bereikt in snel delende weefsels, zoals kankercellen. Met behulp van blauw licht fluoresceren de afwijkingen in de blaas waardoor deze makkelijker zichtbaar worden door een roze kleur. Met Hexvix zie je dus wat je met wit licht zou missen. 

De resultaten van deze nieuwe technieken zijn zo goed dat het IJsselland meteen is overgegaan op de aanschaf van de nieuwe apparatuur. Een patiënt met blaaskanker kan hiermee altijd zo maximaal mogelijk worden behandeld.