Het TweeSteden ziekenhuis is gestart met de zogeheten herniastraat. In deze herniastraat krijgt de patiënt met pijnklachten onder in de rug uitstralend naar één of beide benen binnen een kort tijdsbestek toegang tot onderzoek en behandeling.
Mensen die al vier weken uitstralende pijn in het been hebben, zonder tekenen van herstel, kunnen nu door hun huisarts verwezen worden naar de herniastraat in het TweeSteden ziekenhuis. Hierbij krijgt de patiënt een gecombineerde afspraak voor een MRI-scan en een bezoek aan de neuroloog.
Snel duidelijkheid
Het totale bezoek aan het ziekenhuis neemt iets meer dan een uur in beslag. “De patiënt meldt zich, na verwijzing, eerst voor de MRI-scan bij de afdeling Radiologie. Direct aansluitend brengt de patiënt een bezoek aan de neuroloog”, vertelt neuroloog Arnoldus. Na afloop weet de patiënt direct waar hij of zij aan toe is: worden de klachten nu wel of niet veroorzaakt door een hernia die een zenuwwortel beknelt?
Patiënten zonder hernia worden met adviezen terug verwezen naar de huisarts. Die groep waarbij inderdaad een hernia is geconstateerd, wordt verder begeleid door de neuroloog en in een aantal gevallen geopereerd door de neurochirurg.
Positief
Ondertussen zijn de eerste patiënten door de herniastraat gegaan en de reacties zijn positief. “Door middel van dit initiatief bieden we herniapatiënten binnen een korter tijdsbestek duidelijkheid en vervolgens een gericht behandeltraject”, zegt Arnoldus.
Hernia
Veel mensen hebben last van lage rugpijn die uitstraalt in één of beide benen. Wanneer de pijn zich met name in een been voordoet, is in veel gevallen een hernia de oorzaak. Mensen met een hernia hebben doorgaans veel pijnklachten en zijn niet meer in staat om bepaalde dagelijkse activiteiten uit te voeren.
Regelmatig kunnen ze door de klachten tijdelijk niet meer werken. Met de juiste oefeningen en adviezen gaan de klachten na verloop van tijd weer over. Bij uitblijven van herstel is het soms toch noodzakelijk een herniaoperatie uit te voeren.
Bron: TweeSteden ziekenhuis