IGJ waarschuwt voor Lemon Bottle-behandeling

De Nederlandse Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een waarschuwing afgegeven voor de cosmetische Lemon Bottle-behandeling, die steeds populairder wordt in Nederland. Bij deze ingreep zou vet in het gezicht of lichaam worden opgelost door middel van injecties. Volgens artsenfederatie KNMG zijn de claims van de klinieken vaak misleidend. De inspectie raadt het gebruik van het product sterk af, zowel door professionals als door consumenten zelf. Dit meldt Pointer.

De behandeling, vernoemd naar de felgele kleur van het product, wordt momenteel door minstens 32 cosmetische klinieken in Nederland aangeboden. Uit het onderzoek van Pointer blijkt dat sommige klinieken het product ook online verkopen, waardoor consumenten het zelf kunnen toedienen. Dit verhoogt de risico's, vooral omdat er nauwelijks onderzoek is gedaan naar de veiligheid en werking van Lemon Bottle.

Onduidelijk of product veilig is of niet

De IGJ heeft aangegeven dat zij op dit moment niet kunnen vaststellen of het product veilig is, omdat er onvoldoende informatie beschikbaar is over de samenstelling ervan. De inspectie benadrukt dat mensen het product niet moeten gebruiken totdat er meer duidelijkheid is. "We weten op dit moment niet of het product veilig is of niet," stelt de IGJ.

Ondanks deze waarschuwing beweren veel klinieken dat Lemon Bottle een veilig en natuurlijk middel is. Cosmetisch arts Aarent Brand, aangesloten bij de artsenfederatie KNMG, spreekt deze claims echter tegen. Hij stelt: “Niemand weet of Lemon Bottle doet wat het belooft. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat de werking ervan ondersteunt."

Verbod in Zwitserland

Ook buiten Nederland is de bezorgdheid groot. De Zwitserse autoriteit Swissmedic heeft al eerder gewaarschuwd tegen het gebruik van Lemon Bottle en het product is daar verboden vanwege het gebrek aan wetenschappelijk bewezen effectiviteit.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky