Recordaantal Nederlanders loopt knokkelkoorts op in het buitenland

Uit recente cijfers van Eurocross blijkt dat steeds meer Nederlanders ziek worden door de knokkelkoorts in het buitenland. In het eerste halfjaar van 2024 is zelfs een recordaantal toeristen met het denguevirus gemeld. Dit meldt de Telegraaf.

Knokkelkoorts, ofwel het denguevirus, begint vaak met hoge koorts, overgeven, hoesten en flinke hoofdpijn achter de ogen. Vaak is de ziekte de eerste keer niet ernstig, maar een tweede of derde keer weer. Dan kan het virus zelfs dodelijk zijn. Gelekoortsmuggen en Aziatische tijgermuggen dragen het virus bij zich en zijn dus via hen overdraagbaar. De meeste van deze muggen zijn vroeg in de ochtend of in de late namiddag actief. Vooral in Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika komen deze insecten voor, maar de Aziatische tijgermug is ook al in Europa gezien.

Opvallende toename

112 Nederlandse toeristen hebben in het eerste halfjaar van 2024 knokkelkoorts gehad met infectie in het buitenland. Vorig jaar rond deze tijd waren er niet meer dan 43 Nederlanders met de ziekte. Mogelijk zullen in totaal zo’n 200 mensen in ons land ermee besmet raken. Arts Floriana Luppino bij Eurocross is er verwacht door de grote toename. Mogelijk worden er in de toekomst nog meer meldingen van gemaakt, omdat de tijgermug zich vanwege de hogere temperaturen op steeds meer plekken te vinden is.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky