RIVM zoekt deelnemers voor onderzoek naar PFAS in hobbykipeieren

Het RIVM gaat op zestig plekken in het land onderzoek doen naar PFAS in eieren van kippen die door particulieren worden gehouden. Mensen die kippen houden, kunnen zich nu aanmelden om mee te doen.

Het gezondheidsinstituut wil weten waar en hoeveel PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) er in eieren van hobbykippen zit, hoe het erin komt en wat ertegen te doen is. Daarom kijkt het naar de bodem en het voer. Ook wordt de mogelijke relatie met de seizoenen bestudeerd.

Wie zich aanmeldt en wordt geselecteerd, moet om te beginnen een door het RIVM verstrekte doos met eieren opsturen. Wageningen Food Safety Research werkt mee aan het onderzoek.

Veilige eieren

Het RIVM heeft eerder onderzoek gedaan naar PFAS in eieren van kippen in de omgeving van de Chemours-fabriek in Dordrecht. Op de meeste van de 31 onderzochte locaties was het PFAS-gehalte zo hoog, dat het RIVM een eerder gegeven advies handhaafde om geen eieren van hobbykippen te eten. Eieren uit de supermarkt worden wel veilig geacht.

Ook het Voedingscentrum waarschuwde in maart voor PFAS in eieren van hobbykippen. Volgens het centrum zijn gekochte eieren "de meest veilige keuze". Wie toch eieren van eigen kippen eet, doet er volgens het advies verstandig aan die af te wisselen met eieren uit de winkel, omdat daarin tot dusver geen verhoogde PFAS-waarden zijn gevonden.

Van een aantal chemicaliën die onder de noemer PFAS vallen, is uit onderzoeken gebleken dat ze de kans op kanker en schade aan het immuunsysteem verhogen.

Door: ANP