Polikliniek voor endometriose op 10 september geopend door koningin Máxima

De nieuwe polikliniek voor mensen met ernstige endometriose in het Reinier de Graaf ziekenhuis wordt op 10 september 2024 geopend door koningin Máxima. Vrouwen met endometriose hebben baarmoedergelijkend weefsel buiten de baarmoeder. Het is een chronische ziekte die kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen, verklevingen en pijn. Huisartsen verwijzen steeds meer vrouwen door naar specialisten. Koningin Máxima is bij de plenaire openingsbijeenkomst aanwezig, krijgt er een rondleiding en gaat met patiënten in gesprek over de impact van endometriose op hun leven. Dit melden het Koninklijk Huis en NOS. 

Ongeveer 10 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd krijgt de diagnose endometriose. Er is nog altijd een groot gebrek aan kennis over de chronische ziekte, waardoor het gemiddeld 7,4 jaar duurt voordat een vrouw de diagnose krijgt.

Vraag naar endometriosezorg neemt toe

De Nederlandse Endometriose Kliniek, waar de nieuwe poli in het Reinier de Graaf ziekenhuis van is, heeft het afgelopen jaar 2.000 vrouwen met endometriose geholpen met advies. Tweehonderd patiënten zijn geopereerd. Er is steeds meer vraag naar gespecialiseerde endometriosezorg en daarom is er per september een nieuwe kliniek voor patiënten. De poli heeft een holistische benadering en verleent topklinische en innovatieve endometriosezorg.

Alerter op klachten

Ziekenhuizen lieten eerder deze maand weten dat ze meer verwijzingen van huisartsen krijgen voor vrouwen met endometriose. Het lijkt erop dat de dokters alerter zijn op buikpijnklachten en klachten tijdens de menstruatie. Zestien door NOS ondervraagde ziekenhuizen zien een toename in het aantal verwijzingen. De ziekte kan hierdoor sneller worden vastgesteld en behandeld.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky