Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is bezig met een grootschalige verbouwing, maar de werkzaamheden lopen flinke vertraging op. Hoewel het ziekenhuis vorig jaar tientallen miljoenen euro's overhield, kon een groot deel van dit geld niet worden uitgegeven aan de geplande nieuwbouw door diverse tegenslagen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.
Volgens Jan Olthof, directeur bouw bij UMCG, zijn de vertragingen deels te wijten aan algemene problemen zoals personeelstekorten in de bouw en leveringsproblemen van materialen, mede veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Daarnaast moeten de bouwwerkzaamheden plaatsvinden terwijl de zorg in het ziekenhuis gewoon doorgaat, wat extra complicaties met zich meebrengt.
Stillegging van bouwprojecten
De bouw van het nieuwe operatiecentrum is meerdere malen stilgelegd vanwege de overlast die de werkzaamheden veroorzaakten. Wanneer de aannemer bijvoorbeeld begint met het boren voor een staalconstructie, kan dit meer overlast veroorzaken dan verwacht. Dit leidde ertoe dat de aannemers tijdelijk naar andere projecten vertrokken, wat de vertraging verder vergrootte.
Impact op de zorg
Aryan Mazuri, interventieradioloog, moest tijdens een complexe interventie de bouw stil laten leggen vanwege storende trillingen. Hoewel de nieuwe operatiekamers naast de bouwplaats liggen, valt de overlast nu mee dankzij de gewenning en het besef van het uiteindelijke doel.
Masterplan bouw
Het UMCG presenteerde in 2022 een vijftienjarige planning voor het Masterplan bouw. Inmiddels zijn verschillende afdelingen al vernieuwd of opgezet, waaronder de spoedeisende hulp, de intensive care voor te vroeg geboren baby’s, en diverse poliklinieken. Komende maanden zullen nieuwe afdelingen in gebruik worden genomen. De totale kosten voor de verbouwing bedragen een miljard euro.
Huidige vertragingen
De nieuwbouw is momenteel anderhalf jaar vertraagd, vooral door problemen bij de bouw van het operatiecentrum. Leveringsproblemen van onderdelen, zoals schakelaars uit Oekraïne, hebben de planning flink vertraagd. Toch heeft dit volgens Olthof geen gevolgen voor de zorg, aangezien de huidige operatiekamers aan de standaarden voldoen en goed worden onderhouden.
Complexiteit van het project
Jan Olthof beschrijft de verbouwing als een enorme schuifpuzzel waarbij alles samenhangt. Vertraging in het ene project werkt door in de volgende projecten. Er worden scenario’s ontwikkeld om verdere vertragingen op te vangen, zoals weekendwerk om overlast te beperken, maar dit is niet altijd eenvoudig door de schaarste in productie en mankracht.
Financiële impact
De vertraging van de nieuwbouw leidt niet direct tot extra kosten, ondanks de stijgende kosten van de afgelopen jaren. Volgens Olthof normaliseren de prijzen weer enigszins, wat mogelijk gunstig is voor de uiteindelijke kosten. Echter, door de lange doorlooptijd van het bouwprogramma is het moeilijk een precies bedrag aan de vertraging te koppelen.
De grootschalige verbouwing van het UMCG blijft een uitdagend project waarbij zorg en bouw nauw moeten samenwerken om de continuïteit van de zorg te waarborgen en verdere vertragingen te minimaliseren.
Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer