Normal_pexels-sora-shimazaki-5938358

Mensen met chronische bekkenpijn zitten vaak jarenlang in een zorgtraject en zien veel verschillende zorgverleners zonder dat hun pijn afneemt. Sinds dit jaar werkt Radboudumc volgens het zorgpad bekkenpijn, waarbij binnen 6 tot 8 weken een behandelplan wordt opgesteld voor de patiënt. Dit meldt het ziekenhuis op hun website.

Vier jaar geleden kreeg Wilma (60) last van een verzakking, waarbij haar baarmoeder, endeldarm en blaas naar beneden zakten. Dit veroorzaakte hevige pijn na de operaties. Wilma doorliep in vier jaar een intensief zorgtraject bij 14 artsen in vier ziekenhuizen, voordat ze via het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven naar Radboudumc werd verwezen voor hun expertise in het bekkengebied.

Expertise in bekkengebied

Bij Radboudumc doorliep Wilma het nieuwe zorgpad bekkenpijn. Op één ochtend zag zij de gynaecoloog, uroloog, anesthesioloog-pijnspecialist, fysiotherapeut en psycholoog, waardoor een behandelplan diezelfde avond kon worden opgesteld.

Diversiteit van de patiëntengroep

Selina van der Wal, anesthesioloog-pijnspecialist, benadrukt dat de patiëntengroep zeer divers is. Bekkenpijn kan ontstaan na complexe bevallingen, door endometriose, blijvende zadelpijn bij wielrenners, of seksueel misbruik. Vaak speelt sociale problematiek een rol, zoals isolatie, depressie en schaamte.

Opzet van het zorgpad

Het zorgpad bekkenpijn begint met een gezamenlijke triage door Anesthesiologie, Gynaecologie en Urologie. Na de intake worden de benodigde zorgverleners aangewezen en blijft de patiënt op één locatie, terwijl de zorgverleners naar hen toe komen. Een multidisciplinaire bespreking leidt tot een gezamenlijk behandelplan, dat binnen 6 tot 8 weken klaar is.

Behandeling en onderzoek

Het Radboudumc Centrum voor Buik en Bekken behandelt maandelijks 12 tot 16 patiënten volgens dit zorgpad. Er wordt ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de tevredenheid en effectiviteit van deze aanpak.

Acceptatie en hoop

Wilma is tevreden over de nieuwe werkwijze, waarin ze niet alleen als patiënt, maar ook als mens wordt gezien. Ze leert omgaan met haar pijn en accepteert dat haar leven anders zal zijn dan voorheen. Met de behandelingen, waaronder steroïden-injecties, hoopt ze op minder pijn en een betere kwaliteit van leven.