Normal_sign-3215036_1280

Vanaf 1 juli 2024 worden de regels voor de verkoop van alcohol in ziekenhuizen en tankstations strenger. Deze nieuwe maatregelen zijn aangekondigd door de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, zoals gerapporteerd door De Specialist.

De verkoop van alcohol via automaten wordt geheel verboden. Dit geldt zowel voor ziekenhuizen als tankstations langs snelwegen.
 

Ziekenhuizen en alcoholverkoop

In ziekenhuizen wordt de verkoop van alcohol aan banden gelegd. Enkel niet-gekoeld bier en wijn mogen nog verkocht worden. Alcoholconsumptie in de cafetaria blijft toegestaan.

Handhaving en boetes

Er zal strenger gecontroleerd worden op naleving van deze regels. Bij overtredingen kunnen boetes variëren van 208 tot 24.000 euro, afhankelijk van de ernst van de overtreding en recidive.

Doel van de maatregelen

Deze verstrenging is onderdeel van het interfederaal alcoholplan, dat schadelijk alcoholgebruik wil terugdringen. Uit cijfers van 2023 blijkt dat 14 procent van de Belgische bevolking overmatig alcohol drinkt, wat neerkomt op meer dan tien eenheden per week.
 
Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer