Normal_rss_entry-432931

Huisartsenketen Co-Med gaat komende week zelf het faillissement aanvragen. Dat bevestigt de advocaat van de huisartsenketen na berichtgeving door L1. Co-Med verkeert al een tijd in zwaar weer. Zorgverzekeraars zegden onlangs hun contract met de keten op, onder meer omdat huisartsen te weinig beschikbaar zijn voor patiënten.

Advocaat Georges van Zeijl is nog maar kort betrokken bij de zaak, maar zegt "met enige verbazing" kennis te hebben genomen van de snelheid waarmee Co-Med volgens hem de afgelopen weken "naar de afgrond is geduwd". Hij spreekt van "een opeenstapeling van onhandigheden die niet bijdragen aan goede patiëntenzorg". De advocaat gaat maandag aan de slag om alle benodigde documenten te verzamelen. Voordat hij een verzoekschrift kan indienen bij de rechtbank in Maastricht, moeten de aandeelhouders van Co-Med nog besluiten over de faillissementsaanvraag.

Sluiting praktijken na opzegging contracten

Co-Med sloot eerder deze maand alle praktijken nadat CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis hun contracten met de keten hadden opgezegd. Van Zeijl zegt dat Co-Med de zorgverzekeraars daarom financieel aansprakelijk zal stellen. Om welk bedrag het gaat, is niet bekend. De curator bepaalt uiteindelijk of deze claim na het uitspreken van het faillissement wordt gehandhaafd. Aandeelhouders kunnen de verzekeraars ook nog op persoonlijke titel aansprakelijk stellen, stelt Van Zeijl.

IGJ gaf waarschuwing in 2023

Co-Med werd in de zomer van 2023 al op de vingers getikt door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) omdat de huisartsenpraktijken van de keten onvoldoende bereikbaar waren en de zorg tekortschoot. De zogeheten aanwijzing die Co-Med toen kreeg van de inspectie werd echter teruggedraaid door de voorzieningenrechter. Sinds februari van dit jaar staan de twaalf praktijken alsnog onder verscherpt toezicht, maakte de IGJ in april bekend.

Last onder dwangsom opgelegd

Onlangs legde de inspectie Co-Med bovendien een last onder dwangsom op. Als de huisartsen niet snel goed bereikbaar zijn, moet de keten dwangsommen betalen die kunnen oplopen tot 750.000 euro. Wat het aanstaande faillissement betekent voor de dwangsommen, is nog niet duidelijk. Ook kreeg het bedrijf deze week het bevel van de IGJ om dossiers van patiënten onmiddellijk te delen met de vervangende huisartsen die worden ingeschakeld nu de Co-Med-praktijken gesloten zijn.

Door: ANP