Vanaf 1 oktober slechts één huisartsenpost open in Zeeuws-Vlaanderen

Vanaf 1 oktober 2024 is de huisartsenpost (HAP) in Oostburg in Zeeland definitief gesloten. In heel Zeeuws-Vlaanderen is er dan nog een spoedpost en die is in Terneuzen. Door een tekort aan huisartsen in de regio is het niet mogelijk om meerdere HAP’s open te houden. Dit meldt Omroep Zeeland. 

De bezetting voor de huisartsenpost in Oostburg werd steeds lastiger om rond te krijgen en ook kon de afdeling niet genoeg verpleegkundigen aantrekken voor een telefonische triage. Drie jaar geleden ging de HAP in Oostburg bij wijze van proef al in de nachten dicht. Twee jaar geleden kwam het besluit om de huisartsenpost alleen nog ’s avonds en in het weekend te openen. Ook toen speelde het grote tekort aan huisartsen al een rol.

Opleidingsplaatsen

Zeeland heeft grote moeite met het aantrekken van genoeg huisartsen. Op locaties bij opleidingsplaatsen zijn er vaak nog wel voldoende zorgverleners, maar hoe verder daarvandaan hoe minder huisartsen. Ook is het werken in deeltijd steeds populairder, waardoor er voor één uitvaller twee huisartsen nodig zijn.

Doorverwijzing

Voor inwoners van West-Zeeuws Vlaanderen betekent dit per 1 oktober dat ze naar Terneuzen moeten afreizen voor een bezoek aan de spoedpost, maar gelukkig blijven er huisartsen beschikbaar die op huisbezoek kunnen komen. Ongeveer 25 procent van de patiënten die zich meldt voor de HAP in Oostburg wordt nu toch al doorgestuurd naar Terneuzen. Waarschijnlijk gaan straks meer patiënten voor hulp naar België. In Knokke is er bijvoorbeeld een huisartsenpost waar ze terechtkunnen. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky