Endometriose Groot Amsterdam moet zorg aan vrouwen verbeteren

Endometriose Groot Amsterdam gaat van start in het Amsterdam UMC en Flevoziekenhuis in Almere en heeft als doel om de zorg aan vrouwen met endometriose te verbeteren. Voor complexe operaties en vrouwen met zeer complexe problemen die nergens anders terechtkunnen is er het Amsterdam UMC en het Flevoziekenhuis biedt sneller hulp aan patiënten met middelcomplexe problemen. Het  doel van EGA is om vrouwen sneller en beter te helpen met een aandoening die veel persoonlijk leed veroorzaakt. Dit meldt het Amsterdam UMC. 

De chronische ziekte endometriose veroorzaak baarmoederslijmvliesachtig weefsel buiten de baarmoeder. Een lokale ontstekingsreactie zorgt er daarbij voor dat het weefsel ook naar de zenuwen en omliggende organen gaat. Endometriose kan leiden tot onherstelbare schade en onvruchtbaarheid bij de vrouw. Het duurt gemiddeld 8 jaar voordat een vrouw de diagnose endometriose krijgt, een lange tijd dus.

Kortere wachttijden 

Endometriosezorg moet beter, vindt EGA. De wachttijden moeten worden teruggebracht en dat kan door meer te samenwerken met andere ziekenhuis. Daarom starten het Amsterdam UMC en Flevoziekenhuis deze samenwerking. “Door samen te opereren, samen onderwijs te geven en grensverleggend onderzoek te doen, verbetert de zorg en worden nieuwe behandelingen ontwikkeld”, aldus gynaecoloog Marchien van Baal van het Flevoziekenhuis.

Patiënten en hulpverleners kunnen gebruikmaken van nieuwe apps die helpen endometriose op te sporen en betere begeleiding bieden. Een eerdere diagnose en snellere start van de behandeling kunnen voorkomen dat er onherstelbare schade in het lichaam ontstaat. De hoop is dat vrouwen een betere kwaliteit van leven ervaren.

Enorme maatschappelijke impact

“De maatschappelijke impact van deze aandoeningen is enorm. De kosten vanwege zorg en gerelateerd ziekteverzuim kost ons als maatschappij jaarlijks naar schatting 5,2 miljard euro. De lange tijd tot juiste diagnose en behandeling dragen hieraan in belangrijke mate bij. We moeten ook als instellingen verantwoordelijkheid nemen door de zorg beter te organiseren.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky