Landelijk onderzoek naar PFAS in hobbykipeieren

Het RIVM gaat binnenkort van start met een landelijk onderzoek naar de bronnen van PFAS in eieren van zogenoemde hobbykippen. Ondertussen blijft het advies om geen particuliere eieren uit de regio Zuid-Holland Zuid en de gemeente Altena te eten in stand. Particuliere eieren komen van mensen die hun kippen als hobby houden in achtertuinen, moestuinen of bijvoorbeeld zorg- en kinderboerderijen. Dit meldt het RIVM. 

Uit een risicobeoordeling van het RIVM voor 31 locaties in de regio Zuid-Holland Zuid en gemeente Altena blijkt dat er in de eieren van hobbykippen meer PFAS zit dan in de eieren die op de markt en in winkels wordt verkocht. Deze kunnen wel gegeten worden. Mensen die eieren van particuliere kippen in deze regio eten, krijgen te veel PFAS binnen. Voor 22 locaties geldt zelfs dat ze bij één ei per week al meer van deze stoffen binnenkrijgen dan de gezondheidskundige grenswaarde.

Kans op ziekte

Mensen die minder PFAS binnenkrijgen dan de gezondheidskundige grenswaarde, hoeven zich geen zorgen te maken over hun gezondheid. Maar komen ze boven die grenswaarde uit, dan neemt de kans op ziekte toe. Hoe meer PFAS iemand binnenkrijgt en hoe lang dit duurt, des te groter de kans op ziekte zoals nier- en testikanker, leverziekte of een hoog cholesterol. Ook heeft een te veel aan PFAS negatieve effecten op het immuunsysteem, waardoor er een grotere kans is om ziek te worden.

Landelijk onderzoek naar PFAS in eieren hobbykippen

Waarom de particuliere eieren veel PFAS bevatten is nog niet bekend. Gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid onderzoeken dit momenteel. Maar om te achterhalen of er buiten deze regio ook veel PFAS in eieren van hobbykippen zit, zet het RIVM hiervoor een landelijk onderzoek op. Over ongeveer een jaar worden de resultaten hiervan verwacht.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky