Amsterdam UMC onderzoekt hersteloperatie na vrouwenbesnijdenis
12 april 2024 om 08:00
< 1 min lezen

Amsterdam UMC onderzoekt hersteloperatie na vrouwenbesnijdenis

Het Amsterdam UMC is het landelijk expertisecentrum voor hersteloperaties bij besneden vrouwen. Vrouwen die kampen met lichamelijke klachten na Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV), kunnen hier terecht voor een hersteloperatie. Ook biedt het ziekenhuis seksuologische hulp bij seksuele klachten. Een subsidie van ZonMw maakt het mogelijk om onderzoek te doen naar de meest effectieve en veilige hulp voor deze groep vrouwen. Dit meldt het Amsterdam UMC.

Vrouwenbesnijdenis is in Nederland niet toegestaan. In de meest lichte vorm wordt alleen de clitoris of de voorhuid ervan weggesneden. Een zwaardere vorm leidt tot vernauwing van de vagina door het wegsnijden en aan elkaar maken van de kleine en/of grote schaamlippen. Hierbij kan het zichtbare gedeelte van de clitoris ook worden verwijderd, maar dat gebeurt niet altijd.

Pijn-, psychische en seksuele klachten

Veel vrouwen hebben hierna pijn- en plasklachten, blaasontstekingen, problemen met seks, vruchtbaarheid en bevalling. Ook zijn er flinke psychische gevolgen als ze zonder toestemming VGV hebben ondergaan op jonge leeftijd. Ze voelen zich beschadigd en incompleet, zegt gynaecoloog Emmy van den Boogaard.

Vergoeding hersteloperatie

Binnen het vijfjarige onderzoek van het Amsterdam UMC zullen patiënten samen met hun arts bepalen welke hulp zij nodig hebben. De behandeling moet dan passen bij hun klachten en persoonlijke situatie. Ze kunnen dus kiezen voor een hersteloperatie, maar hulp van een psycholoog of seksuoloog kan in sommige gevallen meer opleveren. Vrouwen met lichamelijke klachten na een besnijdenis krijgen een behandeling alleen vergoed. Bij psychische klachten gebeurt dat dus niet. Van den Boogaard vindt dat gek, omdat een hersteloperatie ook psychisch helpend kan zijn. Daarom willen zij en haar collega’s onderzoeken voor welke besneden vrouwen, met welke klachten, een hersteloperatie een positief effect heeft en dus vergoed zou moeten worden door zorgverzekeraars.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Ziekenhuisterreinen Treant nu helemaal rookvrij

    Vandaag om 14:33
    • Ziekenhuizen

    Rijnstate leent medewerkers uit aan andere ziekenhuizen

    Vandaag om 13:33