De groep artsen ‘Caring Doctors’ zet zich in voor een voedseltransitie in de zorg en pleit voor plantaardig eten in zorginstellingen. Te vaak nog ligt er op de borden van de grootste cateraar van Nederland nog vlees, vindt de organisatie. Dit meldt EenVandaag.
Orthopedisch chirurg Patrick Deckers bezoekt ziekenhuizen en andere zorginstellingen in Nederland om hen te stimuleren minder vlees en zuivel op het menu te zetten. Het Nederlands dieet bestaat op dit moment uit ongeveer 60 procent dierlijk voedsel en 40 procent plantaardig. “Maar voor onze gezondheid én die van de planeet zouden we naar minimaal 80 procent plantaardig en 20 procent dierlijk voedsel moeten.”
Voedseltransitie in de zorg versnellen
Deckers is de oprichter van ‘Caring Doctors’ en samen met collega’s wil hij de voedseltransitie in de zorg versnellen. De organisatie spreekt momenteel met ongeveer veertig ziekenhuizen en enkele verpleeghuizen hierover. Volgens de chirurg zijn er koplopers die snel plantaardige maaltijden op het menu willen zetten, maar zijn er ook ziekenhuizen die eerst willen onderzoeken hoe. Hij stelt dat sommige ziekenhuizen ‘eindeloos doorpolderen’, waarbij hij vaak de initiator mist die actie neemt richting een ziekenhuis dat minder vlees en zuivel eet.
Ziekenhuis als maatschappij op zich
Het Amsterdam UMC laat bijvoorbeeld weten wel meer plantaardig voedsel te willen serveren, maar dat dat in zo’n groot ziekenhuis niet zomaar kan. In Amsterdam serveert het umc jaarlijks ruim 1 miljoen maaltijden. Dat is volgens internist Maarten Soeters bijna een maatschappij op zich. Iedereen heeft daarin wel iets over catering te zeggen, en vergeet de financiële belangen niet. Daarbij hebben zieke mensen vaak meer behoefte aan eiwit en dat wordt nu voornamelijk uit vleesmaaltijden gehaald. Het is al lastig genoeg om voldoende energie en eiwitten binnen te krijgen, dus de internist snapt ook dat mensen dan misschien liever een dierlijk product eten.
Wel is het Amsterdam UMC momenteel bezig met onderzoek naar 100 procent plantaardig eten en of dat genoeg voedingsstoffen oplevert voor zieke patiënten. Mensen met een ernstige urineweginfectie of bloedvergiftiging krijgen binnen de studie volledig plantaardige maaltijden.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky