Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker. Ongeveer 60 procent van de patiënten met deze kankervorm krijgt geen chemotherapie of andere tumorgerichte behandeling. De overleving is meestal geschat op een paar maanden. Drieduizend mensen per jaar krijgen de diagnose en 90 procent sterft binnen een jaar. In de ‘2Doc: Tegengif’ op maandag 11 maart volgen we hoogleraar chirurgie Casper van Eijck. Hij gaat een onconventionele strijd aan voor een effectieve behandeling tegen kanker. En zoekt naar een medicijn dat de kanker kan beteugelen, maar wordt tegengehouden door strenge veiligheidsregels. In de documentaire toont Van Eijck zijn vastberadenheid. Dit meldt BNNVARA.
Waar is die nieuwe, werkende therapie tegen deze ernstige vorm van kanker? Van Eijck is daar volop naar op zoek. Als arts verbonden aan het Erasmus MC ziet hij patiënten ten ondergaan aan alvleesklierkanker. 80 procent van zijn patiënten kan geen operatie ondergaan en chemokuren hebben slechts bij een kleine groep patiënten het gewenste effect.
Newcastle disease virus
In Tegengif haalt Van Eijck onder meer een veearts met alvleesklierkanker aan. Hij diende zichzelf spuitjes toe met de vogelgroep (het Newcastle disease virus) en leefde nog zeven jaar. Voor de hoogleraar een reden om dit virus verder te onderzoeken. Vanwege de hoge urgentie om een geschikt medicijn tegen alvleesklierkanker te vinden, probeert Van Eijck het onderzoekstraject te versnellen van 20 jaar naar 4 jaar, maar komt daar voor allerlei dichte deuren te staan. Een groot deel van de financiering van het onderzoek moeten hij en zijn team bijvoorbeeld zelf betalen.
2Doc: Tegengif is op maandag 11 maart om 22.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: BNNVARA