Het is in Nederland geen onderdeel van de standaardzorg, maar huisarts Luc Frenken in Goirle behandelt zijn mannelijke patiënten die gesteriliseerd worden maar al te graag met de techniek gentle touch vasectomy. Een behandeling die vanuit de Verenigde Staten is komen overwaaien. Frenken hoopt de drempel voor een sterilisatie met deze behandeling te verlagen. Dit meldt BN de Stem.
De huisarts werkt al jaren met de techniek die zeer ‘manvriendelijk’ is. Hij gebruikt een hogedrukspuitje met verdovingsmiddel dat over de huid heen gaat. De verdoving komt zo door de huid van de balzak heen, direct op de zaadleiders. Vervolgens hoeft de huisarts slechts een kleine snee te maken om de man te steriliseren. Volgens de gangbare techniek zijn twee grotere incisies nodig.
Vergoeding gentle touch vasectomy
De behandeling is goed te verdoven en snel (30 minuten), maar heeft ook een korte hersteltijd. Volgens Frenken zijn de meeste mannen binnen twee dagen alweer aan het werk en hebben ze na een week helemaal geen klachten meer. Ook treden bijna nooit complicaties op. Een sterilisatie via de gentle touch vasectomy-techniek kost meer dan 400 euro, maar wordt door veel zorgverzekeraars deels of helemaal vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Mannen met alleen een basisverzekering krijgen de kosten dus niet vergoed.
Druk op ziekenhuis verlichten
Ruim duizend mannen zijn de afgelopen jaren door Frenken en Horus Huisartsen Zorg in Tilburg - de enige andere aanbieder van gentle touch in de regio - met deze techniek behandeld. Vaak verwijzen huisartsen patiënten naar hen door of komen patiënten bij ze via mond-tot-mondreclame. Mannen hoeven niet meer naar het ziekenhuis, maar kunnen gewoon bij een gespecialiseerde huisarts terecht. Positief gevolg is dat het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis de wachtlijsten voor de afdeling urologie zo kan terugdringen. Daar is op dit moment een wachttijd van ongeveer een jaar.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky