Met meer dan 2.000 voertuigen is Willemsen- De Koning een van de grootste mobiliteitsbedrijven in Nederland. Het bedrijf is onder andere gespecialiseerd in zorg- en leerlingenvervoer. In gesprek met Marc Bolderman, DGA van Willemsen- De Koning (WdK), komen we meer te weten over de visie van het bedrijf op zorgvervoer en hoe die visie dagelijks tot uiting komt.
Zorgvervoer: Meer dan alleen vervoer
“Zorgvervoer is een bijzondere tak van sport,” begint Marc Bolderman. “Naast de vanzelfsprekende vervoersfunctie vervullen we ook diverse andere belangrijke rollen. De chauffeurs van Willemsen- De Koning bieden bijvoorbeeld vaak een luisterend oor of een helpende hand aan onze passagiers. Zij zijn voor onze cliënten een vertrouwd gezicht in hun soms kleine wereld. Vooral voor het laatste is belangrijk. Daarom selecteert Willemsen- De Koning chauffeurs niet alleen op vaardigheden achter het stuur, maar ook op sociale vaardigheden en behulpzaamheid.
Willemsen- De Koning is gespecialiseerd in zorg- en doelgroepenvervoer, leerlingenvervoer, Wmo-vervoer en werknemersvervoer. In eerste instantie bracht het bedrijf deze specialisatie in de eigen regio, Arnhem en omstreken, in de praktijk. Daarna heeft WdK het werkgebied uitgebreid tot heel Nederland.
Een wereld te winnen
Terugkijkend op de afgelopen decennia vertelt Marc Bolderman: "Voorheen besteedden zorginstellingen het vervoer vaak nog uit aan reguliere straattaxi's. Toen ik bij hen langskwam om onze diensten toe te lichten en uit te leggen dat het ook anders kon, ging er een wereld voor hen open." Deze nieuwe aanpak leidde tot aanzienlijke groei voor Willemsen- De Koning.
Met deze groei, groeide ook de duurzaamheids-ambities van Willemsen- De Koning. Marc Bolderman: “Hoe meer kilometers je per jaar maakt, hoe groter het effect van elke verduurzamingsmaatregel. Wij nemen onze verantwoordelijkheid hierin zeer serieus. We rijden nu al met meer dan zeshonderd verduurzaamde voertuigen, met de bedoeling om ons volledige wagenpark te vergroenen. Daarnaast verwerken we ons afval op een duurzame manier binnen ons eigen garagebedrijf.” Maar duurzaamheid gaat volgens Bolderman verder dan het terugbrengen van vervuilende uitstoot.
Duurzame relaties
“Duurzaamheid gaat ook over duurzame relaties opbouwen met mensen. Zowel passagiers als de eigen werknemers. Zoals alle vervoerders kampen wij ook met het probleem van personeelstekorten. We proberen dit tekort op allerlei manieren op te lossen, waarbij we vooral kijken naar oplossingen die ook een positieve maatschappelijke impact hebben. Zo nemen we mensen aan met een afstand tot de arbeidsmarkt waaronder langdurig werkelozen en ouderen. Daarbij snijdt het mes natuurlijk aan twee kanten: wij zijn blij met de ervaring van deze groep collega’s en zij zijn vaak ontzettend blij om weer aan de slag te zijn, het sociale aspect is voor hen dan ook van groot belang.”