‘Verband tussen hoge aantal parkinsonpatiënten in Betuwe en pesticiden’
In de Betuwe zijn er tientallen boeren en tuinders met de ziekte van Parkinson. Zij werkten jarenlang zonder beschermende middelen met landbouwgif. Volgens fysiotherapeuten en huisartsen zien een verband. Een neuroloog en parkinsonspecialist spreekt van een pandemie. Dit meldt de Gelderlander.
Fysiotherapeuten in de regio Huissen zien meer dan honderd patiënten met parkinson. In het dorp Angeren hebben 55 van de drieduizend inwoners de ‘trilziekte’. De praktijk daar heeft drie gespecialiseerde therapeuten nodig om de specifieke vraag op te kunnen vangen. En hoewel zij en hun collega’s geen harde conclusies durven te trekken, zien ze wel dat de Betuwe een brandhaard van parkinson is.
Geen toeval
“Ik weet zeker dat als je een kaar over Nederland zou trekken dat de brandhaarden van parkinson in de traditionele land- en tuinbouwgebieden liggen, zoals de Betuwe en de bollenstreek in Zuid-Holland”, zegt fysiotherapeut Marten van der Ploeg. Hij denkt dan ook dat het pesticidengebruik in de regio daar schuldig aan is en denkt niet dat het hoge aantal parkinsonpatiënten toeval is.
Onderzoek naar parkinson en blootstelling aan pesticiden
Neuroloog Bas Bloem doet hier onderzoek naar en ziet de beweringen van de zorgverleners als extra motivatie om door te gaan met zijn onderzoek naar pesticiden en de gevaren ervan. Zijn onderzoek zal dit soort trends vermoedelijk bevestigen. Bloem werkt aan een kaart dat moet aantonen waar in Nederland Parkinson heet meeste voorkomt en of er een verband is met blootstelling aan pesticiden. Zijn onderzoek toont nu al aan dat boeren en tuinders 2 tot 2,5 keer zoveel risico lopen op parkinson dan andere Nederlanders.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky