IKNL levert maatschappij 580 miljoen op voor verbeteren kankerzorg
Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) wil de impact van kanker reduceren door middel van het delen en duiden van data van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en andere bronnen. Maar hoe groot is die impact precies? PwC Strategy& werd gevraagd om de maatschappelijke impact voor de samenleving te kwalificeren, kwantificeren en te vertalen naar financiële waarde. Deze maatschappelijke businesscase maakt duidelijk dat IKNL samen met haar partners een grote maatschappelijke impact realiseert met bijbehorende financiële waarde van ten minste 580 miljoen euro per jaar. Dat betekent dat iedere euro subsidie die IKNL ontvangt zich ruim 12 keer terugvertaalt in maatschappelijke impact, meldt de organisatie in een persbericht.
Die impact wordt gerealiseerd via het delen en duiden van data door vier mechanismen: (a) volksgezondheid verhogen door gerichte beleidsinterventies en publiek bewustzijn, (b) kwaliteit en organisatie van gezondheidszorg verbeteren door leren van inzichten uit data, (c) wetenschappelijke inzichten mogelijk maken door het faciliteren en uitvoeren van onderzoek, en (d) informatie en ondersteuning bieden aan patiënten en naasten.
Financiële waarde van de maatschappelijke impact
PwC Stategy& berekende de financiële waarde van de maatschappelijke impact van activiteiten in de oncologische zorg, onder andere op basis van vergelijkbare internationale studies, bijvoorbeeld rondom preventiebeleid. Zo is eerder berekend in andere landen (Verenigde Staten, Australië, Verenigd Koninkrijk) dat iedere euro die wordt geïnvesteerd in preventieprogramma’s gemiddeld 2,70 euro oplevert. Omdat veel van die studies niet één op één om te zetten zijn naar de Nederlandse situatie, maakte PwC een conservatievere inschatting. Zo werd gerekend met een return on investment (ROI) op preventie van 190 procent, in plaats van 270 procent. Iedere euro aan preventiebeleid levert dan dus 1,90 euro op.
Echt impact maken door inzichten uit data
IKNL levert betrouwbare en onafhankelijke inzichten over kanker met een brede doelgroep en heeft een integrale benadering door meerdere rollen uit te voeren: faciliterend, initiërend, agenderend, stimulerend en verbindend. De data vanuit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en de daaruit voortvloeiende inzichten hebben onder meer bijgedragen aan het versneld invoeren van het bevolkingsonderzoek darmkanker.
Door: Nationale Zorggids