Normal_pexels-erik-karits-3722627__1_

Bij sommige knaagdieren is het vastgesteld dat zij immuun kunnen worden voor tekenbeten en ziekten die daarmee gepaard gaan. Binnenkort wordt onderzocht of dit ook bij mensen kan werken. Aan de hand van het onderzoek wordt uiteindelijk een anti-tekenvaccin ontwikkeld. Dit meldt het Amsterdamumc.

Wetenschappers in het TICK ME-onderzoek willen testen of een constante blootstelling aan tekenbeten mensen immuun maakt. Teken die gebruikt worden zijn vrij van ziekteverwekkers, en zullen alleen op gezonde, vrijwillige proefpersonen worden getest.

Immuniteit

De teek staat er bekend om dat het ziekteverwekkers met zich meedraagt en de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Helaas is het ook mogelijk om de ziekte opnieuw te krijgen. Doordat het lichaam geen immuniteit opbouwt tegen Lyme, is elke nieuwe beet weer een risico op de ziekte. Wel kan er immuniteit opgebouwd worden tegen een tekenbeet, waardoor je op een andere manier bescherm wordt tegen de ziekte van Lyme. Bij diersoorten zoals cavia’s en konijnen, is het bekend dat zij immuun zijn tegen deze spinnen. Resultaten van eerdere onderzoeken suggereren dat deze immuniteit ook bij mensen kan optreden.

Beet

Tijdens het bijten spuugt een teek verschillende eiwitten in je huid. Hierdoor voelt de gastheer geen jeuk of pijn, en stolt het bloed niet. Echter blijkt het uit onderzoek dat het lichaam een afweerreactie tegen tekeneiwitten ontwikkelt na meerdere beten. Op deze manier kan de insect zich niet goed vastbijten, en kan hij vervolgens ook geen ziekteverwekkers overdragen.

Mensen die vaak door teken gebeten worden en dus een afweersysteem hebben opgebouwd, zullen deze beten uiteindelijk voelen. Ook zullen de teken sneller los laten of zelfs dood gaan. Studies laten daarnaast zien dat deze mensen minder vaak de ziekte van Lyme krijgen.

In het TICK ME-onderzoek wordt gekeken of tekenimmuniteit inderdaad bij mensen kan voorkomen en welke eiwitten hierbij betrokken zijn. Met het resultaat uit het onderzoek kan een anti-tekenvaccin ontwikkeld worden. Dit moet tekenbeten voorkomen en vervolgens ook de bijbehorende ziektes.

Door: Nationale Zorggids