Uit een Nederlandse studie van Integraal Kankercentrum Nederlands (IKNL) blijkt dat niet alle patiënten met uitgezaaide kanker baat hebben bij het gebruik van dure, nieuwe medicijnen. In vergelijking met 25 jaar geleden is de levensduur van deze patiënten wel iets langer, maar de werking ervan op verschillende soorten kanker verschilt. Dit meldt het NOS.
Terwijl er de afgelopen dertig jaar meer dan tachtig nieuwe geneesmiddelen bij gekomen zijn, is de overlevingswinst volgens onderzoekers nog steeds relatief laag. Naast het feit dat deze medicijnen vaak een duur prijskaartje hebben, lijken geneesmiddelen in de onderzoeksfase soms effectiever dan wanneer ze op de markt komen.
Kanker-soorten
Wel kwam in hun studie naar voren dat bij twee zeldzame vormen van kanker in het maag-darmkanaal de meeste winst is behaald. Nieuwe medicijnen lijken bij veelvoorkomende kankersoorten vooral effectief bij borstkanker en prostaatkanker.
Desalniettemin vindt Minister Kuiper dit niet genoeg om het medicijn Trodelvy op te nemen in het basispakket, waarbij hij de gezondheidswinst niet op vindt wegen tegen het flinke prijskaartje.
Trodelvy zou naar verwachting bij 139 patiënten toegediend worden per jaar, wat 68.707 euro per persoon zou gaan kosten. Patiënten zouden hierdoor niet genezen, maar wel gemiddeld ruim vijf maanden langer leven.
Het groter geheel
Kankeronderzoeker Sieslang stelt dat hoewel deze paar maanden belangrijk zijn voor een individuele patiënt, er ook een ingewikkelde afweging gemaakt wordt. Met deze financiële middelen moet de zorg namelijk overeind blijven.
Wel moet genoemd worden dat enkele kankerbehandelingen in het onderzoek meer gericht zijn op het verbeteren van de kwalieit van leven dan op het verlengen van leven. Daarnaast kan het ook zijn dat de effectiviteit van medicijnen in de afgelopen jaren verbeterd is, omdat er niet naar cijfers is gekeken vanaf 2018.
Door: Nationale Zorggids