Met behulp van kunstmatige intelligentie heeft een programma borstkanker kunnen opsporen bij een vrouw, jaren voordat de ziekte zich heeft kunnen ontwikkelen. Dit programma zou de levens kunnen redden van ruim 3000 vrouwen (en mannen) die elk jaar aan borstkanker overlijden in Nederland. Dit meldt de Metro.
NZG
Kunstmatige intelligentie ontdekt borstkanker met behulp van foto’s
-Één op de zeven vrouwen in Nederland krijgt ooit in haar leven de diagnose borstkanker. Terwijl de overlevingskans relatief gezien groot is, sterven in Nederland nog steeds duizenden mensen, zowel vrouwen als mannen, aan de gevolgen borstkanker. Als dit programma kanker kan opsporen in een veel eerder stadium kan het aantal overledenen uiteindelijk flink teruggedrongen worden.
Kunstmatige intelligentie krijgt de laatste tijd veel aandacht vanwege de komst van ChatGPT, maar het wordt ook steeds vaker gebruikt in kankerscreeningstechnologie om potentiële problemen op te sporen, lang voordat het schadelijk is. Artsen in Hongarije hebben hiermee borstkanker weten op te sporen, waarbij ze zelfs in één geval de ziekte vier jaar voor ontwikkeling hadden gevonden.
Uit een studie blijkt dat de technologie potentiële gevaren tot op de millimeter nauwkeurig kan identificeren, waardoor artsen zich konden focussen op deze probleemgebieden. Deze plekken konden duiden op een vroeg stadium van kanker, wat inderdaad in sommige gevallen jaren later ontwikkelden tot borstkanker.
Het gebruik van deze technologie bij borstkankerscreening heeft de werklast van een radioloog met ongeveer 30 procent teruggedrongen. Tegelijkertijd nam het aantal kankerdetecties met 13 procent toe. Bij enkele gevallen waarbij de vroege tekenen van borstkanker niet opgemerkt werden door radiologen, had de machine het wel geïdentificeerd.
De technologie wordt veelal met succes gebruikt in Hongarije, terwijl artsen in de VS en de rest van Europa het overwegen om het zelf te testen.
Door: Nationale Zorggids