'Slecht slapen is de moeder van alle gezondheidsproblemen'
17 november 2022 om 12:34
< 1 min lezen

‘Slecht slapen is de moeder van alle gezondheidsproblemen’

Een slechte slaapkwaliteit en een relatief korte slaapduur hangen samen met verschillende ziekten en aandoeningen. Zo is slaap zowel een oorzaak als een gevolg van gewichtstoename.

Iemand die korter dan zes uur slaapt, heeft 45 procent meer kans op obesitas dan een persoon die zeven tot negen uur per nacht slaapt. Dat blijkt onder meer uit een studie van Oxford Academic. Tegelijkertijd veroorzaakt obesitas ook weer slaapproblemen. Mensen met obesitas hebben namelijk een verhoogd risico op slaap verstoorde ademhaling (SDB). Maar liefst 50 procent van de volwassenen met SDB vertoont signalen van slapeloosheid.

Volwassenen met diabetes die per dag zeven tot acht uur slapen, hebben het laagste risico om type 2-diabetes en hartziekten te ontwikkelen. Verder heeft de slaapkwaliteit een effect op het immuunsysteem. Een goede slaap gaat gepaard met een verminderd risico op infectie.

Naast fysieke aandoeningen heeft slaap ook invloed op de mentale gezondheid. Wanneer iemand een goede slaapkwaliteit heeft, is de kans op depressie, angst en concentratiestoornis lager dan wanneer iemand een slechte slaapkwaliteit heeft. Verder zorgen middagdutjes van minder dan dertig minuten ervoor dat mensen overdag alerter zijn. Ook dragen die bij aan werkprestaties.

Voldoende slapen

Voldoende slapen en een goede slaapkwaliteit zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Voor volwassenen is een slaapduur van zeven tot negen uur op regelmatige basis noodzakelijk voor een optimale gezondheid. Volgens het RIVM heeft één op de vijf Nederlanders van twaalf jaar en ouder echter problemen met slapen. Vrouwen hebben meer problemen met slapen dan mannen. Namelijk 26 procent tegenover 16 procent.

Het is dus heel belangrijk om goed te slapen om het risico op gewichtstoename, type 2-diabetes, hartziekten, depressie en angst te verminderen. Iemand die goed slaapt, verkleint de kans op ernstige ziekten en aandoeningen.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Ziekenhuisterreinen Treant nu helemaal rookvrij

    Vandaag om 14:33
    • Ziekenhuizen

    Rijnstate leent medewerkers uit aan andere ziekenhuizen

    Vandaag om 13:33