Feit of fictie: Koud douchen is gezond
Op het internet doen veel broodje-aapverhalen en hardnekkige mythes de ronde. Hierdoor ontstaat er veel onduidelijkheid. Wat is wel waar en wat niet? In de rubriek Feit of fictie onderzoeken we of een bepaalde claim een feit of een fabeltje is. Dit keer: “Koud douchen is gezond”.
Koud douchen is vaak in het nieuws. Dat heeft meerdere redenen. Sommige mensen douchen koud na het sporten om spierherstel te bevorderen. Anderen douchen koud omdat zij de Wim Hof-methode beoefenen. Daarnaast wordt koud douchen de laatste tijd steeds populairder vanwege de stijgende energierekening. Maar is koud douchen echt zo goed als gedacht?
Lees ook: Van kou vatten, word je ziek
Als je op een ‘normale’ temperatuur doucht, is het water tussen de 35 en 40 graden. Als je koud doucht, ligt de temperatuur rond de 15 graden. In de winter is het kraanwater zo’n 10 graden.
Ziekteverzuim
Het blijkt dat mensen die – minstens twee maanden – elke dag 30 seconden of meer koud (af)douchen zich 30 procent minder ziek melden. Ook zijn de symptomen milder als de kouddouchers wel ziek worden. Maar hoe werkt dit?
Stress
Koud douchen is net als sporten een soort ‘gezonde stress’. In tegenstelling tot chronische stress, die juist ziekmakend is, is kortdurende stress goed voor de mens. Een kortdurende stresspiek, gevolgd door ontspanning, heeft een positief effect op de gezondheid. Stress is namelijk van invloed op de bloeddruk, de ontstekingsreacties in het lichaam en het immuunsysteem. Als stress niet te lang duurt en gevolgd wordt door ontspanning heeft dit een gunstig effect.
Conclusie
Koud douchen is gezond. Mensen die steevast kouden douchen, melden zich 30 procent minder ziek dan mensen die niet koud douchen. Dat komt doordat koud douchen een vorm van kortstondige stress is, en dat is goed voor je.
Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong
Bronnen: Quest, Hartstichting, BBC