Veel mensen laten zich vaccineren voordat ze op vakantie gaan
8 augustus 2022 om 09:32
2 minuten lezen

Veel mensen laten zich vaccineren voordat ze op vakantie gaan

Twee jaar na de coronapandemie staat de wereld weer open voor vakantiegangers. Dat hebben ze geweten op de vaccinatiepoli van het LUMC. De maanden mei, juni en juli hebben ze een topdrukte gehad. Gelukkig maar, want het is verstandig om het juiste advies in te winnen als je op reis gaat. Dat meldt het LUMC.

Op de vaccinatiepoli geven we advies over jouw reis. Is het bijvoorbeeld zinvol om je te laten vaccineren voor een vakantie? Dat kan van veel dingen afhangen. Bijvoorbeeld van de duur van de reis, of het gebied waar je naartoe gaat. Het belangrijkste is echter je eigen gezondheid. Gebruik je bijvoorbeeld medicijnen, ben je al wat ouder of heb je een allergie? Dat zijn allemaal zaken die invloed kunnen hebben op je reis.  

Voor verre vakantiebestemmingen wordt er vaak advies gevraagd. Ga je dichter bij huis op vakantie? Dan is het ook verstandig om de juiste informatie in te winnen. Ook in Europa komen namelijk infecties voor waartegen jij jezelf kunt beschermen, zoals de tekenencefalitis.

Tekenencefalitis

Tekenencefalitis staat ook wel bekend als frühsommer meningoenzephalitis (FSME) in het Duits en Tick-borne encephalitis (TBE) in het Engels. Er zijn drie subtypes van het virus: het Europese, het Siberische en het Far Eastern subtype. Het virus dat tekenencefalitis kan veroorzaken wordt meestal overgebracht via een geïnfecteerde teek, maar kan ook worden overgedragen door het drinken van ongepasteuriseerde melk.

Na de beet van een geïnfecteerde teek krijgen de meeste mensen geen klachten (asymptomatische infecties). Bij personen die symptomen ontwikkelen verloopt de ziekte van mild tot ernstig, mede afhankelijk van het subtype waarmee je geïnfecteerd bent. Bij de reizigersadvisering maken we onderscheid tussen het Europese gebied (met het Europese subtype) en het Aziatische gebied (met de Siberische en Far Eastern subtypes).

Wat kun je doen tegen een tekenbeet?

Controleer jezelf en je reisgenoten goed na een wandeling door de natuur. Teken zijn niet altijd even goed zichtbaar. Dit omdat ze vaak nog zo klein zijn als een speldenknopje en houden van vochtige warme plekjes, zoals de plooi van de huid. Wil je een tekenbeet liever preventief voorkomen? Dan kan het helpen om je in te smeren met een anti-muggenmiddel waar deet in zit. 

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ouderenzorg

    Spoedeisende hulp bezwijkt onder druk door oudere patiënten

    30 december 2024 om 14:56
    • Ouderenzorg

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    27 december 2024 om 11:41