Opnieuw daalt het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland. In de afgelopen week zijn 28.019 besmettingen aan het licht gekomen, 27 procent minder dan in de week ervoor. Het is de grootste daling in de wekelijkse cijfers sinds 3 mei, twaalf weken geleden.
Die cijfers zijn niet volledig: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreert alleen positieve uitslagen van tests die op de GGD-locaties zijn uitgevoerd. Zelftests worden niet meegeteld.
Volgens het RIVM kan de daling van het aantal positieve tests "mogelijk deels te maken hebben met de zomerperiode, waarin veel Nederlanders op vakantie zijn". Maar in verpleeghuizen is de daling ook te zien, en die bewoners gaan niet op vakantie, aldus het instituut. Het RIVM zei een paar weken geleden al dat het hoogste punt van de zomergolf in zicht kwam.
Reproductiegetal
Ook de instroom in de ziekenhuizen daalt. Vorige week zijn 534 mensen vanwege hun coronaklachten opgenomen, het laagste aantal in vier weken tijd. De week ervoor ging het (na correctie) om 707 mensen. Dat betekent dat het aantal opnames met 24,5 procent is gedaald. Van de 534 opgenomen mensen kwamen er 27 op een intensive care te liggen, tegen 32 een week eerder.
Een nieuwe subvariant van het coronavirus verspreidt zich nog niet verder. Deze zogenoemde centaurus-versie is bij één persoon in Nederland vastgesteld.
Het zogeheten reproductiegetal daalt naar 0,84. Dat is het laagste niveau sinds 22 april. Een cijfer van 0,84 betekent dat een gemiddelde groep van honderd mensen met corona 84 anderen besmet. Die dragen het virus over aan ongeveer 70 anderen en die steken vervolgens zo'n 59 mensen aan. Bij elke stap zijn er minder besmettingen. Als dat lange tijd doorgaat, kan de uitbraak op den duur langzaamaan doven.
Door: ANP