Feit of fictie: ‘Kaneel eten is gevaarlijk’
24 juni 2022 om 09:00
2 minuten lezen

Feit of fictie: ‘Kaneel eten is gevaarlijk’

Op het internet doen veel broodje-aapverhalen en hardnekkige mythes de ronde. Hierdoor ontstaat er veel onduidelijkheid. Wat is wel waar en wat niet? In de rubriek Feit of fictie onderzoeken we of een bepaalde claim een feit of een fabeltje is. Dit keer: “Kaneel is gevaarlijk”.  

Jaren geleden was de Cinnamon Challenge populair onder jongeren. Er rouleren sindsdien talloze video’s op het internet van jongeren die een grote hap kaneel proberen door te slikken, zo goed en zo kwaad als dat gaat. Kaneel droogt de mond echter vrijwel meteen uit, waardoor het moeilijk is om het door te slikken. Dit is best gevaarlijk, want de kaneel kan in de longen komen en ook verstikking ligt op de loer. Er zijn deelnemers van de Cinnamon Challenge in het ziekenhuis beland.

Maar als je kaneel gewoon op een normale manier tot je neemt, is er niks aan de hand, zou je zeggen. Net als gember en kurkuma gebruiken mensen kaneel in shakes, maar het is ook een ingrediënt van thee, koekjes en gebak. Normaal gebruik van kruiden en specerijen kan dan ook geen kwaad, aldus het Voedingscentrum. Maar daar moet in het geval van kaneel wel een kanttekening bij geplaatst worden.

Coumarine

Kaneel bevat namelijk coumarine. Dit stofje geeft kaneel de typische geur en smaak. Een te hoge inname van coumarine kan milde tot ernstige leverschade veroorzaken. Daarnaast remt het de bloedstolling. Bij langdurig gebruik is het kankerverwekkend.

Het is echter niet erg om een beetje coumarine binnen te krijgen. De vraag is dus hoeveel coumarine er in kaneel zit. Dat hangt van de soort kaneel af. In Nederland worden er over het algemeen maar twee soorten kaneel verkocht: Chinese kaneel en Ceylon kaneel. In de eerste zit vrij veel coumarine, maar in Ceylon kaneel zit het nauwelijks.

Voorzorg

Een veilige hoeveelheid coumarine ligt rond de 0,1 milligram per kilo lichaamsgewicht. De hoeveelheid coumarine in Chinese kaneel is wisselend, maar hier zit je vrij snel op. Je moet dus oppassen met Chinese kaneel. Het is niet erg om af en toe een beetje Chinese kaneel te eten, maar als je een kaneelliefhebber bent en er veel van gebruikt, is het sterk aan te raden om Ceylon kaneel te kopen.

Zwangere vrouwen

Het Voedingscentrum raadt zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven daarnaast af om kaneel-, anijs- en venkelthee te drinken. Daar komen namelijk ook veel plantengiftstoffen in voor.

Conclusie

Zolang je niet aan de Cinnamon Challenge meedoet, is kaneel niet gevaarlijk. Het is echter wel een product dat je met mate moet gebruiken. Als je toch veel kaneel wilt eten, koop dan Ceylon kaneel.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong
Bronnen: Voedingscentrum

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Jeugdzorg

    FNV: ‘Kabinet riskeert chaos met verplichte jeugdzorgregio’s’

    10 januari 2025 om 11:35
    • Jeugdzorg

    Minder jonge kinderen naar huisartsenpost voor koorts

    10 januari 2025 om 08:37