Financiering van onderzoek naar vrouwspecifieke aandoeningen
ZonMw is zich bewust van de omvang en ernst van gynaecologische, vrouwspecifieke aandoeningen, waaronder endometriose, maar bijvoorbeeld ook PCOS en overgangsklachten. Endometriose komt vaak voor, heeft grote impact op de kwaliteit van leven en leidt vaak tot forse problemen met participatie in de samenleving. Dit signaal komt ook terug in de kennisagenda en de prioriteringsstudie van het ZonMw-programma Gender en Gezondheid, alweer enige jaren terug gepubliceerd. Dat meldt ZonMw.
Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Een combinatie van factoren speelt een rol. Eén van de zaken is dat de klachten die bij vrouwspecifieke aandoeningen horen tot op zekere hoogte als normaal worden bestempeld door zorgprofessionals en onderzoekers. Ook is er een blinde vlek voor de ontbrekende kennis. Daarom is er meer aandacht nodig voor vrouwspecifieke aandoeningen zoals endometriose in onderzoek en opleiding.
Vrouwspecifieke aandoeningen
Binnen het al afgeronde programma Gender en Gezondheid was het thema Vrouwspecifieke aandoeningen een van de twaalf thema’s waarvoor subsidie kon worden aangevraagd. Er is echter binnen dit programma geen subsidieaanvraag binnengekomen gericht op endometriose. Bekijk de onderzoeken die zijn gestart op de programmapagina Gender en Gezondheid.
Lopend onderzoek naar endometriose
Er zijn twee onderzoeken rondom endometriose gestart in het kader van doelmatigheid en COVID-19. Dit aantal is beperkt door de sterke competitie tussen verschillende subsidieaanvragen en de beperkte budgettaire ruimte voor de hoeveelheid aanvragen die binnenkomt.
Dit komt waarschijnlijk omdat dit nog onvoldoende is verankerd binnen de context van algemene ZonMw-programma’s. Daar willen we verandering in brengen. We zijn dan ook blij met extra budget vanuit VWS voor de taakopdracht Gender en Gezondheid om die verankering van diversiteit binnen de algemene programma’s te realiseren. Het wordt wel een lange weg maar elke stap is er een.
Door: Nationale Zorggids