IGJ kan geen toezicht houden op buitenlandse zorgverleners
Calamiteiten als gevolg van een operatie in het buitenland, zijn niet door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) te controleren. Het toezicht op de kwaliteit van zorg ligt bij het betreffende land. Hiermee reageert de inspectie op het bericht over het overlijden van een Nederlandse vrouw nadat zij in Turkije een Brazilian Butt Lift onderging, een van de meest risicovolle cosmetische operaties. Dit melden Skipr en NOS.
Wie zo’n ingreep wil ondergaan, kan bij sommige reisorganisaties een pakketreis boeken. Het probleem hierbij is dat reisorganisaties geen zorginstellingen zijn en dus niet onder het toezicht van de IGJ vallen. De inspectie kan dus weinig doen, behalve het belang van het maken van een goed geïnformeerde keuze benadrukken. Zorgverleners hier én in het buitenland dienen patiënten altijd goed te informeren over de risico’s.
Brazilian Butt Lift in Nederland
De Brazilian Butt Lift (BBL) wordt in Nederland door maar weinig zorgverleners uitgevoerd en heeft hier een prijskaartje van ongeveer 6.000 euro. De ingreep is in Turkije veel goedkoper, maar dat heeft volgens cosmetisch arts Tom Decates van het Erasmus MC ook te maken met het niveauverschil. “In het algemeen heb je in Turkije goede en kundige chirurgen, maar die zijn even duur als hier.”
Riscovolle ingreep
Dat billen voller laten maken een risicovolle operatie is, blijkt wel uit de cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC): ongeveer 1 op de 3.000 mensen komt na een BBL te overlijden. Het risico op complicaties hierbij is groot. Vaak is het vetweefsel te diep ingespoten en in de bloedsomploop terechtgekomen. Dit heeft als gevolg dat iemand vetpropjes in het hart of de longen krijgt. Waarschijnlijk is de Nederlandse vrouw in Turkije hier ook aan overleden.
Door: Nationale Zorggids