De 27-jarige Eddie Wolfswinkel uit Bunnik gaat een voettocht maken van Sicilië naar Nederland. Daarmee wil hij aandacht vragen voor de gevolgen van de ziekte van Lyme en geld ophalen voor Stichting Tekenbeetziekten. De tocht van 3.000 kilometer start over twee maanden en zal ongeveer een halfjaar duren. Dit meldt Stichting Tekenbeetziekten.
Wolfswinkel is vanaf medio 2017 ernstig ziek geweest van de ziekte van Lyme. Hij heeft de ziekte waarschijnlijk opgelopen in zijn werk als boswachter bij Staatsbosbeheer. Wolfswinkel had last van chronische vermoeidheid, hartritmestoornissen en later ook een verminderd gezichtsvermogen. Dankzij een uitgebalanceerd dieet gaat het nu langzaamaan weer beter met hem. Hij voelt zich fitter dan een paar jaar geleden, maar de kans op een terugslag blijft. Dan voelt hij zich weer dagenlang, soms wekenlang slecht en erg moe.
Mensen met Lyme helpen
Wolfswinkel wil met zijn voettocht sponsors werven en geld bijeenbrengen voor Stichting Tekenbeetziekten. Dat is een vrijwilligersorganisatie voor voorlichting over tekenbeetziekten (waaronder de ziekte van Lyme) en het voorkomen van deze ziekten. De stichting neemt deel aan veel onderzoek voor betere diagnose en behandeling van deze ziekten. Vooral kinderen zijn een belangrijke doelgroep voor de stichting. Omdat kinderen veel buiten zijn, lopen zij het meeste risico op tekenbeten. Als bij hen de ziekte niet tijdig wordt herkend en behandeld, gaan zij een jeugd met ernstige gezondheidsklachten tegemoet.
Ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme ontstaat na een beet van een teek die de Borrelia bacterie bij zich draagt. Niet alle teken zijn besmet met de bacterie, dus wordt niet iedereen ziek na een tekenbeet. Maar als in de weken of maanden na de beet een rode vlek of ring op de huid ontstaat is direct behandeling nodig met antibiotica. De ziekte van Lyme kan ook andere klachten geven, zoals griepachtige klachten, een koortsig gevoel, hoofdpijn of een stijve nek. Bij niet of niet tijdig behandelen wordt de ziekte chronisch en hebben de blijvende klachten vaak grote gevolgen voor het persoonlijk leven van de Lymepatiënt.
Geen belasting van planeet
Wolfswinkel wil reizen zonder de planeet te belasten: geen vliegtuigen en zo weinig mogelijk ander milieubelastend vervoer. Hij kan in oktober meerijden met een goede vriend die met de auto naar Sicilië gaat. Vanaf daar gaat hij terug lopen via het wandelpad E1 naar het noorden. Wolfswinkel hoopt in het voorjaar van 2022 in Nederland te arriveren. Momenteel is hij aan het trainen voor zijn wandeltocht. Dat doet hij op de waddeneilanden Vlieland en Texel.
Doneren kan via Geef.nl/nl/actie/lopentegenlyme.
Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: Stichting Tekenbeetziekten