Negen Nederlandse en Belgische ziekenhuizen gaan onder leiding van het Maastricht UMC+ en Ziekenhuis Oost-Limburg (Genk) onderzoek doen naar eiwitrijke sondevoeding voor ic-patiënten om het herstel te bespoedigen. De onderzoekers gebruiken hiervoor een subsidie van 1,9 miljoen euro van ZonMw en het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (de Belgische tegenhanger van ZonMw). Dit meldt Maastricht UMC+.
De relevantie van dit onderzoek is door de coronacrisis alleen maar duidelijker geworden. Eind maart/begin april puilden de intensive cares uit met zwaar zieke coronapatiënten. Na een wekenlang verblijf op de ic was de spierkracht en de conditie van deze patiënten vaak tot een dramatisch niveau gedaald. Herstel vergt veel energie en duurt maanden. Maar ook bij niet-coronapatiënten speelt het probleem van herstel na een (langdurige) opname op de ic.
Verlies aan spiermassa
In Nederland en België worden per jaar ongeveer 92.000 patiënten acuut opgenomen op een intensive care. Daarvan verblijft zo’n 25 tot 30 procent gemiddeld tien dagen op deze afdeling met meer dan drie dagen beademing. Tijdens de eerste week op de ic verliezen deze patiënten 10 tot 15 procent aan spiermassa, wat zorgt voor verdere verzwakking en langdurig verblijf op de intensive care en in het ziekenhuis. Het toedienen van eiwitrijke sondevoeding aan deze patiënten kan mogelijk een positief effect hebben op de spieropbouw en resulteren in behoud van spiermassa en een voorspoediger herstel.
Jaarlijkse besparing van miljoenen euro’s
De onderzoekers willen de impact onderzoeken van sondevoeding met een hoog eiwitgehalte versus sondevoeding met een standaard eiwitgehalte op het herstel van ic-patiënten tot zes maanden na ontslag. Daarbij wordt concreet gekeken naar de effecten op conditie, spierkracht en terugkeer naar werk. Wanneer kan worden aangetoond dat patiënten op de ic met behulp van een eiwitrijke voeding beter herstellen, kan een jaarlijkse besparing van miljoenen euro’s worden gerealiseerd.
Door: Nationale Zorggids