Mensen met levensstijlziekten kwetsbaarder tijdens epidemie
Mensen met levensstijlziekten zoals diabetes type 2 en overgewicht zijn kwetsbaarder in tijden van een epidemie of pandemie. Dit zegt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Tijdens deze coronacrisis is deze doelgroep meer kwetsbaar en patiënten met overgewicht hebben vaker ernstige klachten door het coronavirus. Ook tijdens voorgaande epidemieën bleken mensen met levensstijlziekten zwakker te zijn. Dit meldt Volkskrant.
In tijden van een epidemie lukt het veel mensen niet om gezond te blijven eten en voldoende te bewegen. Stress vormt daarbij een grote factor waardoor veel mensen moeite hebben om gezond te blijven tijdens de coronacrisis. Wie voorheen al gezond at en voldoende bewoog, slaagt daar nu beter in om dit gedrag te behouden. Maar wie al ongezonde gewoontes had, kan deze versterkt zien worden tijdens de coronacrisis. Deze doelgroep is nu erg kwetsbaar. Dit blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos, in samenwerking met de Volkskrant. Ongeveer duizend Nederlanders vulden vragen in over hun gezondheid en gewoontes. Een kleine groep deelnemers is meer gaan bewegen en gezonder gaan eten, maar iets minder dan drie kwart zegt niets aangepast te hebben.
‘Stress leidt tot snackgedrag’
De kloof tussen gezonde en ongezonde mensen wordt tijdens zo’n crisis vergroot. Daar liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag. Stress is een grote factor daarin. “Geldzorgen en stress op werk kunnen, zeker in combinatie met hamsteren, zorgen voor bijvoorbeeld snackgedrag”, aldus hoogleraar Seidell. Men kan niet of weinig naar buiten om te bewegen en sportscholen en sportclubs zijn gesloten. Dagelijkse taken in het huishouden, thuiswerken en de zorg voor kinderen kan zo zwaar zijn, dat er weinig energie overblijft voor gezond eten en bewegen. Voor een ander verandert er minder en kunnen gezonde gewoonten worden doorgezet.
Vasthouden aan gewoonten
Ook houden mensen in een stressvolle tijd liever vast aan hun gewoonten. Doordat ze in een soort overlevingsstand leven, zijn ze minderen gevoelig voor prikkels van verzadiging of honger. Dat stelt Jessica Kiefte, hoogleraar publieke gezondheid aan de Universiteit Leiden. De stress van zo’n crisis kan er zelfs voor zorgen dat mensen meer ongezonde gewoonten aannemen. Er zou meer gedronken en gerookt worden. Maar de hoogleraar stelt dat de coronacrisis er ook voor kan zorgen dat mensen juist stoppen met roken. “Corona tast de longen aan en dat boezemt angst in.”
Door: Nationale Zorggids