27 maart 2020 om 12:16
5 minuten lezen

5 coronafabels: wat klopt niet en wat doe je wél tegen het coronavirus?

“Boost je weerstand tegen corona met vitamine C!” “Bestrijd corona, drink melk” en: “knoflook geneest het coronavirus”. Zomaar een greep uit de adviezen op internet en sociale media om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Maar wat is hiervan waar? Hieronder de vijf meest voorkomende fabels op een rijtje weerlegd. En hoe zit het ook alweer met virussen en je afweersysteem? Lees wat je beter niet én wel kunt doen.

Vijf coronafabels weerlegd

Dat het lastig is om in te schatten wat wel en niet klopt, blijkt wel uit het feit dat veel mensen na berichten over bijvoorbeeld heilzame knoflook dit product gaan inslaan bij de supermarkt. Welke adviezen over corona kloppen niet? Hieronder de vijf meest voorkomende coronafabels weerlegd.

  1. Steeds slokjes water zou beschermen tegen het coronavirus: dit is niet waar. Elke vijftien minuten een slok water drinken, voorkomt besmetting niet. Besmetting gebeurt namelijk via hoest- en niesdruppeltjes in de lucht.
  2. Een megadosis vitamine C zou de weerstand tegen het coronavirus vergroten en het virus genezen: dit is niet waar. Vitamine C zorgt voor een normale werking van het immuunsysteem. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je alle vitamines binnen die je nodig hebt. Méér vitamines nemen, zorgt niet voor een hogere weerstand en beschermt niet beter tegen ziekmakende bacteriën en virussen.
  3. Melk zou de weerstand tegen het coronavirus verbeteren. Dit zou gebeuren door onder andere het eiweit lactoferrine en door antistoffen in melk. Hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs. Ook worden deze stoffen grotendeels afgebroken door het pasteuriseren van melk. Rauwe melk drinken is ook geen oplossing: dit verhoogt het risico om schadelijke bacteriën binnen te krijgen, zoals salmonella, listeria, campylobacter en E. coli. Er is ook geen wetenschappelijk bewijs dat rauwe melk beschermt tegen Covid-19.
  4. Ibuprofen zou klachten van het coronavirus verergeren: volgens het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is hiervoor geen wetenschappelijk bewijs. Medische experts adviseren paracetamol te gebruiken als je het coronavirus hebt en een pijnstiller wilt gebruiken. Ibuprofen wordt niet afgeraden maar heeft wel meer bijwerkingen dan paracetamol.
  5. Knoflook zou een goed medicijn zijn tegen COVID-19: volgens Gezondheidsorganisatie WHO heeft knoflook mogelijk antibacteriële eigenschappen, maar is er geen enkel bewijs dat het helpt tegen het coronavirus.

Waarom worden mensen snel ziek van het coronavirus?

Dit komt omdat het coronavirus nieuw is en we er nog geen immuniteit tegen hebben opgebouwd. Hoe zit het dan eigenlijk met het immuunsysteem? Het lichaam heeft een specifiek en aspecifiek afweersysteem. Het aspecifieke systeem bestaat uit de huid, maagsap en slijmvliezen en daarnaast ook de cellen. Dit systeem vernietigt alles dat als een bedreiging wordt gezien. Het selecteert niet en er wordt geen geheugen opgebouwd. Het specifieke systeem kan wél een geheugen opbouwen. Het gebruikt hiervoor geheugencellen. Stel je bent geïnfecteerd met een virus: na de infectie produceert het specifieke afweersysteem geheugencellen. Een volgende keer dat je wordt blootgesteld aan het virus, zorgen die geheugencellen ervoor dat het virus snel en efficiënt wordt opgeruimd. Hierbij maakt je lichaam in één keer veel antistoffen aan.

Vaccinaties en immuniteit

Vaccinaties zijn op dit principe gebaseerd. Bij bijvoorbeeld de griepvaccinatie krijg je een verzwakte vorm of een deel van de ziekteverwekker toegediend. Hierdoor vormen zich geheugencellen. Bij een volgende blootstelling aan het griepvirus zijn er dan genoeg antistoffen beschikbaar tegen het virus. Je wordt niet altijd (heel erg) ziek, omdat je immuniteit hebt opgebouwd: de geheugencellen komen in actie om het virus op te ruimen. Het coronavirus echter is nieuw. Hier heeft nog niemand immuniteit tegen opgebouwd. Daarom worden mensen er snel ziek van.

Hoe krijg je een goed afweersysteem?

Je hebt voedingsstoffen nodig om je afweer goed te laten functioneren. Maar de werking van je immuunsysteem is niet afhankelijk van één of twee specifieke voedingsstoffen. Alle essentiële voedingsstoffen spelen een rol bij de afweer. Door gezond en gevarieerd te eten, krijg je voldoende van alle voedingsstoffen binnen. Dat is goed voor je afweer. Zoveel mogelijk vitamine C of een andere vitamine innemen, leidt ook niet tot immuniteit tegen een virus. Dat bouw je namelijk op door geleidelijke blootstelling aan dat virus. Tot slot kun je het coronavirus niet krijgen door middel van voeding. In theorie zou voeding het virus kunnen overdragen maar als er hygiënemaatregelen worden getroffen, is die kans heel klein.

Waarom hebben ouderen een hoger risico op besmetting met het coronavirus?

Ouderen zijn vatbaarder voor het coronavirus (en andere infectieziekten) omdat ze minder weerstand hebben. Naarmate we ouder worden, wordt ook het immuunsysteem ouder. Het functioneert niet meer optimaal waardoor de bloedcellen minder goed in staat zijn geheugen op te bouwen tegen een virus. Ouderen kunnen een infectie daardoor sneller oplopen en ze worden ook niet altijd meer vanzelf beter.  

Wat kun je dan wél doen tegen het coronavirus?

Gezond eten, veel bewegen en regelmatig uitrusten zorgen voor een gezond lichaam en het is goed voor je afweer. Dat maakt het risico op een ziekte, bijvoorbeeld een virus, kleiner. Bij het Voedingscentrum kun je gemakkelijk controleren of je voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt en waar gezonde voeding uit bestaat.

Hiernaast is het belangrijk om de maatregelen van het RIVM op te volgen. Blijf thuis bij één of meer van deze klachten: verkoudheid, niezen, hoesten en keelpijn. Blijf thuis tot je 24 uur geen klachten hebt. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Bel alleen met de huisarts als de klachten erger worden (koorts meer dan 38 graden Celsius en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig hebt. 

Probeer te voorkomen dat je het coronavirus krijgt of aan anderen geeft:

  • Was je handen vaak met zeep,
  • Nies en hoest in de elleboog,
  • Gebruik papieren zakdoekjes,
  • Geef anderen geen hand,
  • Blijf zoveel mogelijk thuis, en ga alleen de deur uit als het nodig is,
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Je kunt het dus op iemand anders overdragen. Dit kan ook (voor korte tijd) gebeuren via oppervlakken, zoals deurklinken.
  • Iemand met het coronavirus besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • De meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Het risico op sterfte wordt kleiner als iedereen de maatregelen naleeft.
  • Lees hier alle maatregelen nog eens door om uitbreiding van het virus te voorkomen. 

 

Heb je een advies over het coronavirus gelezen en wil je dat wij het checken? Laat het ons hieronder weten!

 

Bronnen:

Door: Nationale Zorggids

 

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Dossier Corona

    Start strafzaak tegen Sywert van Lienden om mondkapjesdeal

    19 december 2024 om 10:15
    • Dossier Corona

    OVV maakt zich zorgen over bezuinigingen op pandemieparaatheid

    18 december 2024 om 13:34