Vanaf vandaag kunnen mensen in Nederland helpen bij het in kaart brengen van klachten die kunnen wijzen op het nieuwe Coronavirus. Mensen kunnen via infectieradar.nl meedoen. Zij geven dan eens per week door of zij in de afgelopen week koorts of andere klachten hadden. Hiermee kan het RIVM volgen hoe gezondheidsklachten verspreid zijn over het land en hoe dit zich ontwikkelt in de tijd. De gegevens dienen als input voor wetenschappelijk onderzoek. Dit meldt het RIVM.
NZG
Infectieradar RIVM: samen klachten Covid-19 in kaart brengen
-Het RIVM volgt de ontwikkeling van het coronavirus op basis van de verplichte meldingen van besmettingen door artsen. Maar veel mensen hebben lichte klachten en worden niet getest. Hierdoor is steeds minder goed te volgen hoe het coronavirus zich ontwikkelt in Nederland.
Met Infectieradar is het mogelijk toch een beeld te krijgen van de ontwikkeling van het coronavirus. Hoe meer mensen meedoen, hoe betrouwbaarder dit beeld is. Het RIVM hoopt op ongeveer 100.000 deelnemers verspreid in Nederland. Het maakt hiervoor overigens niet uit of mensen daadwerkelijk Covid-19 hebben of bijvoorbeeld griep of een verkoudheid. Het gaat vooral om het verloop van de bijbehorende klachten en de druk die dit oplevert in de zorg.
Via de website infectieradar.nl kunnen mensen zich aanmelden. Zij registreren zich dan met een gebruikersnaam en e-mailadres. Na registratie ontvangen zij een vragenlijst met vragen over hun achtergrond. Die vragen gaan over geslacht en leeftijd en werk en over bestaande ziekten en aandoeningen (diabetes, astma etc).
Als de deelname is geactiveerd, krijgen deelnemers wekelijks een e-mail met het verzoek om door te geven welke symptomen zij in de afgelopen week hadden. Het gaat dan om klachten als een loopneus, hoesten, niezen en koorts.
Als iemand geen klachten had, geeft hij dat door. Dan duurt het invullen ongeveer 30 seconden. Als iemand klachten registreert, volgen enkele vragen over de details van deze klachten. Bijvoorbeeld informatie over het moment waarop de symptomen begonnen, of iemand bij een arts is geweest en of iemand ziekteverlof had. Als iemand klachten registreert, duurt het invullen van de vragenlijst 3 tot 5 minuten.
Dankzij alle ingevulde gegevens is straks op een kaart van Nederland bijvoorbeeld te zien hoeveel mensen per postcodegebied koortsachtige klachten hebben.
De website Infectieradar is een onderdeel van Influenzanet. Dat is een Europees samenwerkingsverband met verschillende universiteiten en overheden. Het RIVM doet mee in dit samenwerkingsverband. Het doel van Influenzanet is om symptomen van virusinfecties, zoals griep, bij mensen in de EU te volgen en in kaart te brengen. Een voorbeeld van een eerder project in Nederland is de Grote Griepmeting.
Update 17/03/2020 16:40 uur: Op dit moment is de site infectieradar.nl mogelijk slecht bereikbaar. Wanneer de website weer in de lucht is zullen we dat melden.
Update 18/03/2020: Via Twitter meldt de RIVM dat veel mensen zich proberen te registeren op infectieradar.nl. Door de drukte laadt de website mogelijk slecht. Het RIVM vraagt geïnteresseerden om het op een later tijdstip nogmaals te proberen.
Update 18/03/2020 11:06 uur: Volgens het RIVM kampt de website met technische problemen. Er wordt gewerkt aan een oplossing.
Update 25/03/2020: De RIVM heeft op de website tekst en uitleg gegeven over de problemen met Infectieradar sinds de lancering. Het RIVM werkt aan een nieuw systeem om binnenkort toch met het project te starten.
Door: Nationale Zorggids
Ik probeer me ook aan te melden maar site werkt niet, las ook al dat het een technisch mankement is
Ik heb geprobeerd om mee te doen maar de link werkt niet :(
Heb geprobeerd om deel te nemen, maar het geheel werkt niet. Inloggen wordt niet geaccepteerd