10 februari 2020 om 10:46
2 minuten lezen

Geluidsniveau concerten alleen veilig met oordoppen

Het maximale geluidsniveau van 103 decibel bij concerten in Nederland is alleen veilig als bezoekers oordoppen dragen. Toen deze norm is opgesteld, is uitgegaan van gehoorbescherming. Dit bevestigen het ministerie van Volksgezondheid en de brancheverenigingen en deskundigen op het gebied van gehoorschade aan Nieuwsuur. Dat oordoppen noodzakelijk zijn om veilig een concert bij te wonen, wordt niet verteld in de voorlichtingscampagne I love my ears. Dit meldt NOS. 

Het aantal (jonge) mensen met gehoorbeschadiging neemt al lange tijd toe. Daarom sloot Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid in 2018 een convenant met de branche, waarbij 103 decibel (dB) als maximale norm is afgesproken. Dat niveau is alleen veilig als je oordoppen draagt. Die dempen 15 dB van dit niveau. Dit laatste wordt in voorlichtingscampagnes echter niet gecommuniceerd. Blokhuis gaf eerder aan niets te voelen voor het verlagen van de geluidsnorm bij concerten: “dat is een verantwoordelijkheid van de bezoeker”.

Helft van concertbezoekers draagt geen oordoppen

Dat lang niet iedereen oordoppen draagt, bleek uit een enquête van VeiligheidNL: de helft van de bezoekers van concerten en festivals draagt nooit oordoppen. Volgens audioloog Jan de Laat, die meeschreef aan het RIVM-rapport over het geluidsniveau, dragen wel steeds meer mensen oordoppen, maar zeker nog niet genoeg. Volgens hem is de limiet van 103 dB alleen acceptabel als je oordoppen draagt: “dan ben je redelijk veilig.” Als het aan hem ligt wordt hierover meer voorlichting gegeven. De Laat zet dat er afspraken zijn met organisatoren: zij moeten de limiet communiceren én bezoekers laten weten dat oordoppen nodig zijn.

Geen onafhankelijke controle van geluidsniveaus

In het convenant met de evenementenindustrie staat dat zij het geluidsniveau bij evenementen moeten meten en moeten doorgeven aan een onafhankelijke partij. Deze partij bestaat echter niet. De metingen worden doorgegeven aan stichting SKEN, die door de branche zelf is opgericht. In het geval van geluidsovertredingen, gaat het bestuur van de stichting in gesprek met de overtreder. Er worden geen boetes uitgedeeld maar gekeken wat er mis ging. Bewustwording over hoe je met de waarde om moet gaan, is hierbij het doel. Volgens audioloog De Laat kan deze controle “best wat neutraler”.

Blokhuis: ‘binnenkort evaluatie van het convenant’

Staatssecretaris Blokhuis geeft in een reactie aan dat VeiligheidNL binnenkort een evaluatie publiceert van de uitvoering van het convenant. Hierin is ook de informatie die stichting SKEN heeft, opgenomen. Blokhuis neemt de gezondheid van bezoekers serieus: “organisatoren van evenementen moeten heel goed informatie over gehoorbescherming geven en ook beschermende spullen leveren. Je moet ook na een mooi concert zonder suizende oren naar buiten lopen.”

Door: Nationale Zorggids

 

 

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Voedselallergieën beter te diagnosticeren dankzij nieuwe inzichten

    27 december 2024 om 13:19
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16