Oud-medewerkers van Defensie die ziek zijn geworden door blootstelling aan chroom-6 zijn nog altijd geen stap dichterbij een oplossing. Vorige week werd in de gerechtshof duidelijk dat er nog steeds niet voldoende informatie is om tot een oordeel te komen. Defensie had over een schikking gesproken maar ook hier is nog geen afspraak over gemaakt. In februari zou meer duidelijkheid moeten komen over het verloop van de zaak. Dit meldt Telegraaf.
De oud-medewerkers zijn moe van de strijd met Defensie. Tussen 1984 en 2006 kwamen zij in contact met chroom-6 tijdens het uitvoeren van onderhoud aan het materieel. De gezondheidsrisico’s van chroom-6 waren in de jaren ’70 al betekend en toch ging Defensie door met het onbeschermde werk. Een aantal oud-medewerkers zijn hierdoor erg ziek geworden en willen de Staat verantwoordelijk stellen voor een gevaarlijke werkomgeving.
Vergoedingen voor chroom-6 zeer beperkt
Defensie heeft een compensatieregeling opgesteld waarbij tussen de 5.000 en 40.000 euro aangevraagd kan worden door gedupeerden. Echter zou aangetoond moeten worden dat de gezondheidsklachten door werk met chroom-6 zijn ontstaan en het aantal aandoeningen waarvoor een vergoeding is, is zeer beperkt.
‘Chroom-6 zat zelfs op boterhammen met kaas’
Ook is niet duidelijk over de mate waarin de oud-medewerkers precies in aanraking kwamen met het gevaarlijke chroom-6. Het RIVM stelt dat dit alleen gebeurde door het inademen van de stof. Rob Bedaux, de advocaat die de zaak namens 2.000 oud-medewerkers vertegenwoordigt, zegt dat het veel verder ging dan dat. “Het zat zelfs op de botenhammen met kaas.” Daaruit blijkt dat de medewerkers het ook via de mond binnenkregen.
Chroom-6 is een materiaal dat gebruikt werd op legervoertuigen om te voorkomen dat deze zouden roesten. Wanneer het materieel geschuurd werd tijdens onderhoud, kwam chroom-6 als stof vrij dat zich verspreidde in de werkruimte. Niet alleen medewerkers die onderhoud uitvoerden aan de voertuigen kregen klachten. Ook medewerkers die bijvoorbeeld de hallen moesten aanvegen konden het gevaarlijke stof inademen en raakten ziek.
Door: Nationale Zorggids