Zo zorg je voor een gezond leefklimaat
Genoeg bewegen, gezond eten en voldoende slapen: het is allemaal nodig om jezelf goed te blijven voelen. Maar wist je dat een gezond leefklimaat ook ontzettend belangrijk is? Door goed voor je huis te zorgen, zorg je ook goed voor je lichaam. Hier vind je een aantal tips voor het creëren van een gezond leefklimaat.
Goede ventilatie
Frisse lucht is ontzettend belangrijk in je woning. Het geeft een fris gevoel, maar zorgt ook voor meer energie. Ventileer je huis dus goed, bijvoorbeeld met een geopend klapraampje of met een ingebouwd ventilatiesysteem. Hiermee verminder je meteen het risico op koolmonoxidevergiftiging. Deze schadelijke stof kan uit je cv-ketel lekken. Of je nu een oude of nieuwe cv-ketel hebt: regelmatig cv-ketel onderhoud is ontzettend belangrijk. Tijdens deze controle stelt een specialist je ketel goed af en controleert hij of er geen lekkages zijn.
Stofvrije omgeving
Stof is onvermijdelijk in ieder huis, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om stof te bestrijden. Stofzuig vloerbekleding en tapijten daarom grondig en stof elke week al je tafels, vensterbanken en kasten af. Vergeet ook niet je boekenkast, want de plek tussen je boeken is ideaal voor stof. Daarnaast is het slim om je gordijnen twee keer per jaar te wassen. Zo verminder je de kans dat je luchtwegen geïrriteerd raken.
Veel planten
Kamerplanten zijn niet alleen ontzettend knus en stijlvol: ze zorgen ook voor goede luchtkwaliteit in huis. Koop een aantal planten die bekend staan om hun luchtzuiverende kwaliteiten, zoals de pannenkoekplant, calathea en de blauwvaren. Houd wel de luchtvochtigheid in de gaten wanneer je veel planten hebt. Deze moet tussen de 40 procent en 60 procent liggen. Is de luchtvochtigheid te hoog? Dan vergroot je de kans op schimmels die je luchtwegen aantasten. Je verlaagt de luchtvochtigheid met vochtvreters.
Een schone slaapkamer
De meeste mensen brengen gemiddeld 8 uur per dag door in hun slaapkamer. Het is dus belangrijk dat deze ruimte zo schoon mogelijk is. Probeer stoffige hoekjes te vermijden door zo min mogelijk accessoires in de slaapkamer te plaatsen. Koop bovendien anti-allergeen beddengoed. Hier kan stof zich minder makkelijk in nestelen, waardoor er ook minder huismijten in je beddengoed zitten. Vervang ook je matras en kussens op tijd. Je zweet namelijk veel in de nacht, wat de kwaliteit van je bed op den duur aantast.