Onder meer het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en VieCurie in Venlo en Venray vinden dat de overheid zich nooit financieel had mogen bemoeien met het voortbestaan van het noodlijdende Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Het ministerie van Volksgezondheid zegde onlangs 2,5 miljoen euro per jaar toe aan dit ziekenhuis. Dit meldt Skipr.
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg wilde dit ziekenhuis redden omdat het in een unieke situatie verkeerde. Bij faillissement zou de toegang tot spoedeisende zorg in de regio stokken. Bewoners zouden dan langer moeten rijden dan de norm van 45 minuten om de benodigde hulp te krijgen. Ook vrouwen die in het ziekenhuis moeten of willen bevallen worden dan van zorg ontzegd, net als mensen die behandeld moeten worden voor veelvoorkomende ziekten.
Wat volgens Bruins ook meespeelde was dat andere zorgaanbieders geraakt zouden worden door het faillissement en de financiële problemen niet (geheel) de schuld van het ziekenhuis zelf waren. De financiele steun is akkoord bevonden door de Tweede Kamer.
Staatssteun moeilijk uit te leggen
Andere noodlijdende ziekenhuizen moeten het zonder overheidssteun overleven, zegt bestuursvoorzitter Ankie van Rossum van VieCurie. Zij stelt dat patiënten niet in de problemen zouden komen mocht het Maasziekenhuis verdwijnen en de 45-minutennorm komt niet in gevaar. Moeilijk uitlegbaar, vindt Van Rossum de overheidsinjectie.
Teruggetreden van de zorgmarkt
“De overheid is al sinds 2005 teruggetreden van de zorgmarkt. Nu knalt de overheid daar weer doorheen”, zegt bestuursvoorzitter Jaap van den Heuvel van het Rode Kruis Ziekenhuis hierover. In principe is de overheid zelf in overtreding van haar eigen wetten, aldus Van den Heuvel.
Door: Nationale Zorggids