Veertien GGD’s nog niet klaar voor uitvoering PrEP-programma
Vanaf vandaag mogen GGD’s de hiv-preventiepil PrEP verstrekken aan een hoogrisicogroep mannen. Zij krijgen een subsidie voor verstrekking en begeleiding aan mannen die regelmatig wisselende seksuele contacten hebben met andere mannen. De overheid verwacht dat zo’n 6.500 mannen in aanmerking komen voor de regeling, maar GGD’s denken dat er 8.500 deelnemers op afkomen. Dit meldt NOS.
Volgens het PrEP-coördinatieteam van de GGD moet er een schifting plaatsvinden in de spreekkamer omdat de GGD’s niet iedereen kunnen laten meedoen. “We kunnen bijvoorbeeld kijken naar homoseksuele mannen onder de 25 jaar, omdat zij vaak wisselende contacten hebben. Maar ook homoseksuele asielzoekers lopen risico”, aldus Rinske van der Bij van het coördinatieteam.
Van de 24 GGD-locaties, zijn slechts tien klaar voor de start. De overige veertien locaties moeten de introductie van PrEP uitstellen tot later, omdat er bijvoorbeeld extra personeel nodig is. De verwachting is dat er wachtlijsten voor het PrEP-behandelingsprogramma komen. Naast pillen, krijgen deelnemers medische begeleiding en moeten ze periodiek een soa-test doen.
Zelf betalen via huisarts
De verstrekking van de pillen en de bijbehorende medische zorg wordt alleen georganiseerd vanuit de GGD’s. Dat betekent dat alleen mannen die via de GGD binnenkomen de zorg vergoed krijgen. Wie de preventiepil bijvoorbeeld via de huisarts ontvangt, moet zelf voor zijn zorg betalen.
De pil wordt binnen een onderzoekszetting vijf jaar vergoed, maar gebruikers moeten wel de eigen bijdrage van ongeveer 12 euro betalen.
Door: Nationale Zorggids