Wereld Astma Dag: aandacht voor onzichtbare en chronische ziekte astma
Iedere eerste dinsdag van mei is het Wereld Astma Dag. Deze dag staat in het teken van het vergroten van het bewustzijn over astma en het verbeteren van de zorg en behandelmogelijkheden van mensen met astma. Jaarlijks ontwikkelen ongeveer vier miljoen kinderen wereldwijd astma, dat zijn er elfduizend per dag. De aangewezen schuldige: luchtvervuiling, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Astma door uitstoot komt het vaakst voor in Lima in Peru, Shanghai in China en Bogota in Colombia.
Ruim één miljoen mensen in Nederland hebben een longziekte. 600.000 van hen hebben astma, waarvan 100.000 kinderen. Zij belanden vaak ernstig benauwd in het ziekenhuis. Ook overlijden er nog steeds mensen aan de gevolgen van astma, een chronische ziekte die nog steeds niet te genezen is.
Ieder jaar vraagt het Longfonds met een thema aandacht voor astma. In 2017 startte het fonds de campagne ‘Buiten Adem’ om aandacht te vragen voor de onzichtbaarheid van astma. Dit jaar start het vandaag met een donatiecampagne om een vervolgonderzoek naar een ademtest voor peuters mogelijk te maken. Door vroegtijdig de diagnose astma te stellen, kan longschade op latere leeftijd voorkomen worden.
Veranderingen in dna hangen samen met astma
Uit recent onderzoek onder leiding van het Groningse UMCG blijkt dat kinderen met astma epigenetische, chemische veranderingen van hun dna hebben, Op hun dna zijn veertien plekken vastgesteld die samenhangen met astma. Het bijzondere is dat deze plekken in de eerste vier jaar van hun leven zijn veranderd. Deze dna-veranderingen hangen samen met de activatie van immuuncellen, die belangrijk zijn bij het bestrijden van virale infecties. De resultaten van dit onderzoek kunnen gebruikt worden om astma te behandelen en verder te onderzoeken of hiermee diagnostische test kunnen worden ontwikkeld voor jonge kinderen met astma.
App Astmaatje voor jongeren
Om bij te houden hoe met hun astma gaat, kunnen jongeren tegenwoordig gebruikmaken van de app Astmaatje. Een initiatief van het Longfonds en Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. In deze app kunnen jongeren aangeven hoe het gaat en van welke prikkels ze last hebben. Zo helpt Astmaatje hen beter om te gaan met de ziekte. De app kan worden gekoppeld aan de digitale poli Luchtbrug, waar zorgverleners jongeren met astma op afstand kunnen monitoren. Als de jongere via zijn zorgverlener is aangesloten bij Luchtbrug.nl dan is via Astmaatje ook het zorgplan beschikbaar en kunnen er vragen gesteld worden aan de zorgverlener.
Door: Nationale Zorggids