Het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) ontving in 2018 162 meldingen van vermoede bijwerkingen. De meldingen gingen over 181 implantaten. Het totaal aantal bijwerkingen waarover meldingen binnenkwamen was 842. Dat blijkt uit de Jaarrapportage 2018 van het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten, zo meldt RIVM.
Implantaten en gezondheidsklachten
Veruit de meeste meldingen gingen over gezondheidsklachten door een borstimplantaat. Daarna volgden op afstand meldingen over knie- of heupprothesen. De gezondheidsklacht die het meest genoemd werd, is vermoeidheid. Ook het verlies van persoonlijke zelfstandigheid bij dagelijkse activiteiten en (gewrichts)pijn worden regelmatig gemeld.
Twee attenderingen
In 2018 bracht het MEBI op basis van binnengekomen meldingen twee attenderingen uit. Hiermee waarschuwt het MEBI zorgverleners (en patiënten) voor mogelijke bijwerkingen van een implantaat. Het ging om een attendering over een maagband en een attendering over een koperspiraal.
Meldingen over borstimplantaten goed in de gaten gehouden
Net als in 2017 gaan de meeste meldingen over borstimplantaten. Het MEBI beoordeelt elke (nieuwe) melding over borstimplantaten en blijft de meldingen goed in de gaten houden. De meldingen over borstimplantaten betreffen vooral bekende gezondheidsklachten. Tot nu toe was er geen reden om een signalering of attendering uit te brengen over de gemelde bijwerkingen. Het MEBI blijft onderzoek naar borstimplantaten nauwlettend volgen.
Aantal meldingen beperkt
Het aantal mensen dat een melding deed was 162. Daarvan waren er 151 afkomstig van burgers en elf van zorgverleners. De jongste patiënt waar een melding over binnenkwam was 22 jaar, de oudste 84. Het aantal meldingen dat in deze opstartfase van het MEBI is binnengekomen is nog beperkt. Nu het MEBI goed is ingeregeld, werkt het RIVM aan meer bekendheid van het meldpunt.
Door: Nationale Zorggids