Onderzoekers waarschuwen voor gebruik kurkuma bij borstkanker
Patiënten met hormoongevoelige borstkanker doen er goed aan om geen capsules met kurkuma te slikken. De specerij is bekend uit de Aziatische keuken en wordt ook wel geelwortel genoemd. Hoewel kurkuma bij sommige ziekten verlichting kan bieden, werkt het averechts bij bepaalde soorten kanker. Onderzoekers ontdekten dat het de werking van een veelgebruikt kankermedicijn kan verminderen. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Er wordt onder patiënten veel gesproken over kurkuma en er wordt zelfs gesuggereerd dat het kanker kan genezen. Maar volgens onderzoekers van het Erasmus MC moeten kankerpatiënten niet zomaar de capsules innemen of het in hun eten verwerken. Twee jaar lang deed Koen Hussaarts, arts-onderzoekers van het Erasmus MC, onderzoek naar kurkuma. De medicatie kan door de kurkuma minder goed worden opgenomen in het bloed en dat is gevaarlijk. “Als deze vrouwen namelijk te weinig medicatie binnenkrijgen, kan de tumor weer gaan groeien”, aldus Hussaarts.
Bijwerkingen verzachten
Curcumine is de werkzame stof in kurkuma. Al langer wordt hiervan gezegd dat het voor bepaalde ziekten gunstig kan werken. Michel Heger heeft meerdere jaren onderzoek gedaan naar de stof. Hij vindt de conclusie vanuit het Erasmus MC erg belangrijk, maar stelt ook dat dit niet inhoudt dat kurkuma daardoor niet langer gebruikt moet worden. “Het kan bij verschillende kankersoorten ook de bijwerkingen van de chemo verzachten. Denk aan misselijkheid en pijn.” Bovendien kan het supplement ingezet worden bij auto-immuunziektes. “In het geval van artritis is wetenschappelijk aangetoond dat curcumine de ontsteking in het lichaam vermindert.”
Sint-janskruid
Het is verstandig dat patiënten eerst met hun oncoloog spreken over mogelijke supplementen. Kurkuma is net als sint-janskruid zonder recept bij de drogist te verkrijgen. Maar ook van sint-janskruid is inmiddels ontdekt dat het de werking van chemotherapie kan verminderen.
Door: Nationale Zorggids