Depressie en dwangstoornis mogelijk te behandelen met ultrageluid
Wetenschappers zijn er in geslaagd om bij proeven met apen de hersenactiviteit te veranderen, waardoor de behandeling van depressie en andere hersenaandoeningen in de toekomst mogelijk met ultrageluid kan plaatsvinden. Ultrageluid wordt ook gebruikt voor het maken van echo’s. Door een straal van ultrageluid op een heel specifieke plek te richten, kunnen de hersenen gemanipuleerd worden op dezelfde manier waarop heftige behandelingen voor depressie nu werken. Dit meldt Volkskrant.
Ultrageluid wordt verstuurd in geluidspulsen van 30 milliseconden gedurende 40 seconden. Uit de testen op makaken bleek dat ultrageluid veel dieper in de hersenen kan doordringen dan stimulatiemethoden die nu worden ingezet bij depressie en dwangstoornissen. De geluidsgolven beïnvloeden de amygdala, een emotiegebied in de hersenen. De sterkte van de verbindingen die dit gebied heeft met andere hersendelen, wordt verzwakt. Mogelijk zorgt dit voor minder depressieve klachten.
Onderzoek op mensen volgt
Nu moet worden onderzocht of deze techniek ook veilig ingezet kan worden bij mensen. Bij apen wordt de behandeling als nauwkeurig en veilig bevonden. “Dit biedt een goede basis om deze nieuwe techniek ook voorzichtig te gaan ontwikkelen in mensen”, aldus eerste auteur Lennart Verhagen. Het wordt vooralsnog gezien als aanvulling op bestaande behandelingen bij depressie en hersenaandoeningen. “Als patiënten voorafgaand aan een psychiatrische sessie direct een geluidsimpuls krijgen, maakt dat hun hersenen wellicht ontvankelijker voor de therapie.”
Bijwerkingen
Wel moet nog onderzocht worden hoe lang het resultaat van één behandeling met ultrageluid effectief is en wat mogelijke bijwerkingen zijn. De wetenschappers moeten zeker weten dat de geluidsgolven geen verbindingen in andere delen van de hersenen manipuleren. “Je wilt niet dat als bijwerking bijvoorbeeld opeens je geheugen verslechtert.”
Door: Nationale Zorggids